Bogdanović PREKINUO NIZ

Najbolji Hrvat u NBA ligi našao se na crnoj listi NBA statističara; evo kakve to veze ima s igračem visokim 159 cm!

04.04.2019 u 11:37

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović u dresu NBA momčadi Indiana Pacers igra svoju najbolju sezonu u karijeri (18,2 koša u prosjeku) i izvjesno je kako ga u ljeto čeka potpis ugovora kojim će postati najplaćeniji Hrvat u povijesti. No, pedantni statističari izvukli su jedan podatak prema kojem je Bogdanović jedan od najlošijih u ligi

Naime, na gostujućoj utakmici protiv Detroit Pistonsa, u kojoj su Indiana Pacersi slavili 108:89, 29-godišnji Bogdanović ostvario je učinak od 17 koševa, četiri skoka, tri asistencija, jedne osvojene lopte, dvije izgubljene lopte te jedne blokade.

Međutim, prema službenoj statistici to je bila prva Bogdanovićeva blokada ove sezone čime je ušao na drugo mjesto svih vremena tj. u društvo igrača koji su u povijesti NBA lige odigrali najviše minuta bez da su barem jednom blokirali šut protivnika.

Tako je 203 cm visoki Bogdanović napokon dočekao prvu blokadu ove sezone u NBA ligi nakon točno 2485 minuta provedenih u igri. Zaista nevjerojatan podatak zbog kojeg će uporni Bogdanović vjerojatno značajno popraviti igru u obrani sljedeće sezone.

Na Twitteru je taj podatak objavio Adam Fromal, a na vrhu te neslavne liste nalazi se i najniži košarkaš koji je ikada zaigrao u NBA ligi - 159 cm visoki Muggsy Bogues koji je u sezoni 1994/95. kada je igrao za Charlotte bez blokade bio točno 2629 minuta.

Stariji ljubitelji košarke posebno pamte Boguesa sa Svjetskog prvenstva 1986. kada je igrajući za reprezentaciju SAD-a (tada profesionalci nisu smjeli igrati) izludio agresivnom obranom tada najboljeg igrača Jugoslavije Dražena Petrovića.

Ne treba posebno naglašavati kako je Mostarac Bogdanović, koji je tijekom NBA karijere igrajući za Brooklyn, Washington i Indianu ukupno na 397 utakmica upisao svega 30 blokada, daleko najviši igrač na listi prvih pet koji imaju najviše odigranih minuta bez blokiranog šuta.

  • +14
Bojan Bogdanović - igrač NBA momčadi Indiana Pacers Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DAVID MAXWELL/EPA