A TO SU OVA...

Nakon neposluha Igora Tudora, samo su dva rješenja!

27.04.2014 u 13:40

  • +5

Tudora zbog stalnih prigovora zaštitari udaljili s terena

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Sušenj

Bionic
Reading

Netko mora biti drakonski sankcioniran – ili Igor Tudor ili sudac Matoc – treće varijante nema, jer bi na nogometnim terenima nastupila potpuna anarhija

Tako tvrdi Mac, analitičar s portala Tribina.hr, koji isključuje bilo kakvu treću mogućnost ukoliko se želi sačuvati kakva-takva regularnost natjecanja:

Poredak trenera MAXtv Prve lige (indeks snage, Tribina.hr)

'Jučer je Igor Tudor napravio nešto što je na neki način revolucija na našim terenima. Otvoreno je odbio poslušnost, ne da je fizički htio tući suca, nego je izravno odbio izvršiti njegovu odluku da ode s terena. Ovo je ozbiljni prekršaj koji za posljedicu mora imati jednu od dvije stvari - ili će se istragom utvrditi da je Tudor imao pravo i da je dobro postupio kada nije otišao mirno s terena - u kojem slučaju će sudac morati biti ozbiljno sankcioniran, a napravit će se i presedan za sve ostale trenere koji misle da su neopravdano oštećeni - ili će se morati ozbiljno sankcionirati Tudor i igrači koji su odbili igrati nogomet nakon njegovog isključenja. Jer, nemojmo se lagati, sve drugo od toga bi bila potpuna anarhija.

Ovdje ne sudim je li Tudor u pravu ili nije, ali ušao je u opasne vode. Pravila su tu da se poštuju i da bi postojao nekakav red sudionici natjecanja koje se organizira pod tim pravilima ih moraju poštivati. Što ako se u sljedećem kolu nekom treneru neće svidjeti crveni karton njegovoj momčadi pa naredi igraču da se ne miče s terena? Ili ako ne priznaju dosuđeni penal pa narede igračima da stanu pred točku penala i ne dozvole pucanje istoga? Nismo daleko od takvih scenarija ako se dozvoli preuzimanje pravde u ruke pojedinaca.

Ovo što govorim ne znači da mislim da Tudor nije u pravu, možda je. Ali, to treba onda službeno potvrditi i osloboditi krivnje za incident Tudora, a osuditi suca Matoca. Ukoliko bi se to dogodilo, onda je sudačka korupcija ozbiljno nagrižena, jer onda svaki sljedeći puta kada postoje sumnje treneri ili igrači mogu odbiti poslušnost, a kasnije će se suditi o ispravnosti postupka. Nema razloga da itko može biti ponosan na ono što se događa na našim terenima, jer odbijanje poštivanja pravila natjecanja je dno dna za jednog nogometnog djelatnika, ali ako bi postojala nekakva dosljednost u našem nogometu, ovo bi morala biti prekretnica u daljnjem razvoju događaja… Jer ovako dalje nema smisla.

Mogući problemi

Što ako se u sljedećem kolu nekom treneru neće svidjeti crveni karton njegovoj momčadi pa naredi igraču da se ne miče s terena? Ili ako ne priznaju dosuđeni penal pa narede igračima da stanu pred točku penala i ne dozvole pucanje istoga? Nismo daleko od takvih scenarija ako se dozvoli preuzimanje pravde u ruke pojedinaca.

Vrijeme je da se jednom zauvijek prestane sa sumnjama i da se stvari konkretiziraju. Tudor misli da je oštećen do mjere gdje smije opstruirati održavanje utakmica? OK, neka stane iza svojih djela i dokaže da je u pravu. Ako je, svaka mu čast, ako nije, moraju mu se pokazati izlazna vrata našeg nogometa, i njemu i svima ostalima koji sudjeluju u takvim stvarima. Kuknjave je dosta, Tudor bi ispao najveći 'jack' da je u jeku Hajdukove serije pobjeda izveo ovakav performans nakon neke sudačke greške u Hajdukovu korist (a bilo ih je), onda bi zaista skrenuo pozornost na stvari koje se događaju na našim terenima, onda bi njegov istup imao smisla, ovako nije ništa drugačiji od Scorije koji prošli tjedan šakom maše prema sucu, a ovaj tjedan je korisnik stipendije istih ljudi koji su mu poslali suca prošli tjedan kojeg je htio tući.

Ovako, Tudor nije ništa drugačiji od Zorana Mamića koji plače o četiri nedosuđena penala Dinamu s Lokomotivom, a očito je da Mamić to radi samo zato da se uklopi u naš folklor, jer niti mu je tako jako stalo do penala tih niti do pobjede nad Lokomotivom. Vrlo lako bi bilo zamijeniti Tudorov istup s nekom križarskom borbom s vjetrenjačama, sa borbom malog čovjeka protiv sistema, ali ne radi se o tome. Tako dugo dok Tudor ne pokaže dosljednost u svojim nastojanjima njegovo plakanje neće biti ništa drugo nego - plakanje. Tudor je zagazio u područje gdje nitko još nije išao, otkazao je poslušnost na terenu. Natrag od ovoga ne može i ne bi se smjelo ići, ili će se Tudora kazniti i osigurati da se to više ne ponavlja, ili će se ovakvo ponašanje priznati kao dozvoljeni instrument za iskazivanje nezadovoljstva odlukama. A ako se to dogodi, onda tek imamo cirkus na terenu, onda ništa ne sprečava trenere ili ostale aktere da jednostavno rade što god ih je volja bez ikakvih posljedica…