TESTIRANJE U PETAK

Nove Pirelli gume prvo na provjeri u Kanadi

29.05.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Vozači neće imati na raspolaganju nove Pirelijeve komponente na Velikoj nagradi Kanade, već će ih tek moći testirati u petak na slobodnim treninzima

Dobavljač guma našao se pod žestokim kritikama nakon Velike nagrade Španjolske na kojoj su vozači morali čak četiri puta ulaziti u boks. Također su u nekoliko navrata eksplodirale pod sumnjivim okolnostima, pa se Pirelli priznao da su potrebne promjene i da će u nastavku sezone morati promijeniti svoje komponente.

Takav razvoj događa neke su momčadi pozdravile, neke poput Lotusa i Ferrarija nisu bile oduševljene. U cijelu priču uključila se i FIA koja je zabranila radikalne promjene na gumama usred sezone, budući da takvo nešto pravila ne dopuštaju, osim ako se ne radi o sigurnosnom pitanju ili o promjeni za koju će dati dopuštenje sve F1 momčadi.

Nakon što su u Monaku gume bez problema izdržale cijelu utrku uz jedan ulazak u boks, konačno su prestale biti glavna tema F1 rasprava. No, riječ je o specifičnoj stazi s niskom potrošnjom i pitanje je što će biti u nastavku sezone.

Pirelli je najavio upotrebu novih komponenti guma već u Kanadi, no s obzirom da nije dobio dopuštenje FIA-e za promjene, one će biti tek na probi na sljedećoj utrci. Momčadi će ih iskušati tijekom slobodnih treninga u petak, pa ćemo vidjeti hoće li dobiti zeleno svjetlo za utrku u Silverstoneu.