REVOLUCIONARNE BROJKE

Otkriveni podaci koji će promijeniti košarkaške trenere!

17.03.2014 u 11:01

Bionic
Reading

Zanimljive statističke podatke donosi američki ESPN, koji je otkrio da momčadi imaju bolji postotak realizacije u završnici utakmica, ukoliko treneri NE pozivaju minutu odmora. Dugo je tako radio Phil Jackson, a danas je tome sklon trener dvostrukih prvaka Erik Spoelstra

U završnici gotovo svih NBA utakmica, pa i onih europskih, minutni predasi ili oni u trajanju 20 sekundi normalna su pojava. Treneri ih pozivaju jer žele da njihovi košarkaši odrade akciju onako kako to oni žele, odnosno treneri žele držati konce igre u svojim rukama. No da li je to uistinu dobra odluka? Ako je suditi prema posljednjim statističkim podacima iz ove sezone i ne baš.

- U utakmicama u kojima je preostalo pet minuta do kraja, te u kojoj je razlika poena između momčadi pet i manja, igrači zabijaju u 44.9 posto slučajeva bez time-outa, dok nakon time-outa zabijaju s 38.1 posto uspješnosti.

- U utakmicama u kojima je preostalo tri minute do kraja, te u kojoj je razlika poena između momčadi pet i manja, igrači zabijaju u 43.4 posto slučajeva bez time-outa, dok nakon time-outa zabijaju s 38 posto uspješnosti.

- U utakmicama u kojima je preostala minuta do kraja, te u kojoj je razlika poena između momčadi tri i manja, igrači zabijaju u 39.1 posto slučajeva bez time-outa, dok nakon time-outa zabijaju s 36.4 posto uspješnosti.

- U utakmicama u kojima je preostalo devet i manje sekundi do kraja, te u kojoj je razlika poena između momčadi tri i manja, igrači zabijaju u 31.1 posto slučajeva bez time-outa, dok nakon time-outa zabijaju s 25 posto uspješnosti.

Ima tu i mnogo logike. Naime, ukoliko se momčad obrani, logično je odmah jurnuti u napad na nepostavljenu suparničku obranu, nego pozvati minutu predaha i dopustiti drugoj momčadi da se organizira. To se pogotovo odnosi na momčadi koje u svojim redovima imaju primjerice LeBrona Jamesa, Kevina Duranta, Stephena Curryja ili Paula Georgea, koji mogu bez problema odraditi takozvani 'coast to coast'.

Phil Jackson, osvajač 11 trenerskih NBA prstena, volio je pustiti svoje igrače da 'sami' dovrše napete utakmice, odnosno nije remetio pokušaj brzog napada u završnici. Zašto? Jer je vjerovao svojim igračima. To često danas zna činiti i trener Miamija Erik Spoelstra, koji, sreća njegova, u svojim redovima ima LeBrona Jamesa i Dwyanea Wadea

Sponzori i televizijske kuće su ti koji najviše trljaju ruke kada dođe završnica utakmice, pa treneri naizmjenično zovu minute predaha, umjesto da imaju samo malo više vjere u svoje igrače i puste ih da iznenade nepostavljenu suparničku obranu. To bi, barem tako statstika pokazuje, bilo pouno učinkovitije, a vjerojatno i za gledatelje atraktivnije.