RUKAVICA BAČENA

Poljud se obnavlja i kandidira za EURO 2020!

27.09.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Grad Split bacio je rukavicu Hrvatskom nogometnom savezu i Zagrebu: gradonačelnik Ivo Baldasar u društvu ministra Željka Jovanovića najavio je službenu kandidaturu za jednog od domaćina Europskog prvenstva u nogometu 2020. godine. Stadion Poljud bi se trebao potpuno obnoviti po projektu arhitekta Borisa Magaša, a većinu potrebnog novca (od 30 do gotovo stotinu milijuna eura!) planira se povući iz europskih fondova

'Već smo odradili dio priprema, jedan dio posla smo i završili, a već u ponedjeljak šaljemo dokumentaciju prema Vladi. Ne, gradski proračun obnova neće koštati ništa, već će se platiti iz fondova, a država će sudjelovati u malom dijelu', tvrdi Baldasar. Najavu je planirao sačuvati za idući tjedan i sjednicu Gradskog vijeća posvećenu Hajduku, no posjetom Splitu Jovanović ga je preduhitrio.

Splitski stadion rekonstruirat će se po idejnom projektu arhitekta Magaša, koji je i 'otac' Poljuda izgrađenog krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Magaš je svoj rad poklonio Hajduku za nedavni stoti rođendan kluba, a po njemu stadion će između ostalog dobiti i pokretni krov. Čini se kako je splitska vlast zagrizla i za ideju postavljanja velikih solarnih panela, čime bi se osim struje dobila i velika prilika za iskorištavanje europskog novca.

'Da, nedavno sam se smijao ideji da se Europsko prvenstvo održi u našem gradu, ali pod ovim uvjetima mislim da Split kao relativno najsportskiji grad u državi to zaslužuje. I stadion, koji je u vlasništvu Grada, zaslužio je da se obnovi, da bude na naš ponos. Očekujemo i dobivanje organizacije drugih sportskih manifestacija', dodao je gradonačelnik Splita.


Govoreći o procjeni obnove koja bi stajala između 30 i 100 milijuna eura, Baldasar je najavio da bi se 'mogli naći negdje na sredini'. Dobro raspoložen, potpisanom novinaru čak je ponudio okladu da će Poljud biti obnovljen na ovaj način, a na zamolbu da prokomentira najavu HNS-a i Davora Šukera da bi se EURO 2020 ipak trebalo održati isključivo u Zagrebu slatko se nasmijao.

Ministar Željko Jovanović, čini se, podržava ovu viziju i ne pada mu pamet dati podršku gradnji 'nacionalnog stadiona' u Zagrebu.

'Još davno sam se izjasnio da bi, po mom mišljenju, najekonomičnije i najsvrsishodnije bilo obnoviti Poljud. To je prekrasan, ali zapušten stadion, a njegovim uređenjem dobili bismo sjajan objekt koji bi mogao biti domaćin jednoj od skupina Europskog prvenstva', kazao je Jovanović.

'Ako netko ima novca da gradi neki drugi stadion, koji će biti puno skuplji - zašto ne. Ali, ne na teret proračuna i građana Hrvatske', jasan je Jovanović.