UKAZAO NA JEDNOG ČOVJEKA

Rađina najveća istina o neuspjehu hrvatske košarke

21.03.2017 u 16:27

Bionic
Reading

Legenda splitske i hrvatske košarke Dino Rađa progovorio je o odličnim nastupima hrvatskih igrača u NBA ligi, ali i rekao pravi razlog zbog kojeg Hrvatska već 20 godina nije osvojila nijednu medalju

U velikom intervjuu za srpski B92 Dino Rađa govorio je o košarkaškim aktualnostima.

Bivši igrač Boston Celticsa kompetentan je za to da povuče paralelu između košarke jučer i košarke danas.

'Drugačija su vremena, drugačija je košarka. Sada se igra puno brže, više se gađa za tri koša nego što je to bio slučaj ranije. Sada su u prvom planu fizička snaga i sposobnost, više nego talent. Teško je to uspoređivati. Mislim da su starije generacije bolje razumjele košarku', objasnio je Rađa.

Sve je više kvalitetnih europskih igrača koji odlaze u NBA, dok u Europu dolaze prosječni američki košarkaši. Rađa smatra da su europski igrači bolji od Amerikanaca.

'NBA je uvijek bila najatraktivnija liga i najveći izazov za igrače. Samim tim se zatvaraju neka mjesta za njihove igrače koji zbog toga pokušavaju naći svoje mjesta u Europi. Takav je trend, ali mi smo uvijek bili talentiraniji od Amerikanaca.'

Analizirao je Rađa i učinak najboljih hrvatskih košarkaša u NBA-u, Darija Šarića, Bojana Bogdanovića, Ivice Zupca i Marija Hezonje.

 'Mislim da je Šariću samo nebo granica. Igrač je velikog talenta i mislim da je na pravom putu. Bogdanovića su prošle dječje bolesti. Dokazuje se iz utakmice u utakmicu. U reprezentaciji je vođa, a u NBA-u jedan od glavnih igrača u momčadi koja se bori za vrh Istoka... Zubac je pravo iznenađenje, a imao je sreće da se nađe u manje kvalitetnoj momčadi, pa je dobio veću minutažu. Ante Žižić, koji je trenutno igrač Darussafake (op.a. draftirao ga je Boston), također je jedan od momaka za koje mislim im je samo nebo granica. Ima odlične fizičke predispozicije, dobro radi i mislim da će biti jedan od nositelja igre u Bostonu. Mario Hezonja (Orlando) je prerano otišao u NBA i trebao je još tri godine igrati u Europi. Vidi se njegovo neiskustvo i da je preskočio neke glavne stepenice, ali je definitivno igrač koji ima ogroman potencijal', rekao je Rađa.

Za kraj je Rađa otkrio koji je (i tko) glavni razlog za to što Hrvatska već 20 godina nije osvojila nijednu medalju.

'Ključni problem reprezentacije je taj što je Hrvatska 20 godina bila talac jednog čovjeka (op.a., bivšeg predsjednika HKS-a Danka Radića) i to se ne može riješiti preko noći. Promjene su se dogodile i to se vidi, imamo kvalitetnu i perspektivnu ekipu koja će se u sljedećih deset godina boriti za medalju. U Europi je jaka konkurencija, a situacija je takva da svatko može pobijediti svakoga', zaključio je Rađa.