TUŽNA VIJEST

Smrt u Formuli 1 nakon 21 godine: Bianchi preminuo

18.07.2015 u 07:10

Bionic
Reading

Francuski vozač Jules Bianchi umro je od posljedica teške nesreće na Velikoj nagradi Japana voženoj prošle godine, potvrdila je njegova obitelj ove subote...

Mladi 25-godišnji talent stradao je u listopadu prošle sezone, kada se u kišnim uvjetima zabio pod traktor dizalicu koja je izašla na stazu pokupiti bolid Adriana Sutila. U nesreći je zaradio tešku ozljedu glave i završio u komi, a devet mjeseci kasnije njegova borba za život je nesretno završila.

'U dubokoj tugi obitelj Bianchi, Philippe i Christine te brat Tom i sestra Melanie, obznanjuju kako je Jules umro prošle noći u bolničkom centru u Nici, gdje je primljen nakon nesreće 5. listopada 2014. godine u Suzuki. Jules se borio do samog kraja, kao što je uvijek radio, ali danas je borbi došao kraj. Naša bol je ogromna i teško ju je opisati,' stoji u priopćenju obitelji koja zahvaljuje liječnicima koji su se predano borili za njegov život u ovom razdoblju.

Podsjetimo, Bianchi je poput Michaela Schumachera završio u induciranoj komi, no nije bilo nikakvog napretka u njegovom zdravstvenom stanju cijelo ovo vrijeme. Njegov tata Philippe priznao je da obitelj proživljava pakao gori nego da je Jules umro.

'Živjeti s teškim zdravstvenim oštećenjem nije nešto što bi Jules htio. Pričali smo o tome. Rekao nam je da bi teško mogao prihvatiti da mu se dogodi slična nesreća poput Schumacherove i da ne može više voziti, jer to je bio njegov život,' otkrio je nedavno tata Bianchi za francuske medije.


Bianchi je bio jedan od najvećih talenata svoje generacije. Prošao je Ferrarijev juniorski program, a nakon uspješnih nastupa u GP2 seriji i Formuli Renault 3.5, dobio je priliku kao test vozač Force Indije. U 2013. godini Marussia ga je uzela za stalnog vozača i za nju je skupio 34 nastupa, od kojih će se najviše pamtiti onaj u Monte Carlu 2014. godine, kada je devetim mjestom osvojio jedine bodove u povijesti ove momčadi.

Bianchi je tijekom karijere ostao povezan s Ferrarijem i bio ozbiljan kandidat za mjesto u talijanskoj momčadi nakon što Kimi Raikkonen ode u mirovinu. No tragedija na Suzuki uzela mu je život pa je postao prvi vozač koji je umro od posljedica nesreće koja se dogodila tijekom jednog F1 vikenda, još od 1994. godine i smrti Ayrtona Senne te Ronalda Ratzenbergera u Imoli.