POGLEDAJTE SAMI

Tri legendarne utakmice Argentine i Nizozemske

09.07.2014 u 15:15

Bionic
Reading

Na Svjetskim prvenstvima, Argentina i Nizozemska odigrale su tri utakmice koje su ostale urezane duboko u pamćenju svih nogometnih sladokusaca. Pogledajte ih

Četiri puta su se Nizozemci i Argentinci susretali na Svjetskim prvenstvima, a ako zanemarimo dosadni remi u nebitnom dvoboju u skupini 2006., ostale su utakmice bili ni manje ni više, nego - legendarne! Evo ih...

Nizozemska – Argentina 4:0, druga grupa, Svjetsko prvenstvo 1974.
Potvrda nizozemske dominacije počela je pobjedom protiv Argentine, a slučaj je zaključen kasnijim trijumfom protiv Brazila. Ovo se smatra možda i ključnom utakmicom koja je obilježila selidbu nogometne krune iz Južne Amerike u Europu, ne toliko po pitanju rezultata, koliko po pitanju umjetničkog dojma, ljepote te inovativnosti u nogometnoj igri.


Argentina – Nizozemska 3:1 (1:1), finale, Svjetsko prvenstvo 1978.
Nisu dugo Argentinci morali čekati na osvetu, koja je stigla četiri godine kasnije na Mundijalu koji se igrao u njihovom dvorištu. Iako su Nizozemci bili bez Cruijffa, i dalje su bili najbolja nogometna nacija, a i u finalu su mogli i možda trebali do pobjede tijekom 90 minuta. No, onda je na scenu stupio Mario Kempes, koji je usilio loptu u gol i tako donio toliko željeni trijumf za Albiceleste.


Nizozemska – Argentina 2:1, četvrtfinale, Svjetsko prvenstvo 1998.
Vjerojatno najbolja utakmice cijelog natjecanja odigrana je upravo između ove dvije reprezentacije u Marseilleu, a završnica je bila jednostavno veličanstvena. Možda i najbolje primanje lopte u povijesti Svjetskih prvenstava okončano je spektakularnim pogotkom Dennisa Bergkampa i slavljen Nizozemaca, koji su na kraju bili ipak tek četvrti.