BUGARI IMAJU JAKE ADUTE, ALI...

Vlaović: Nisu Hrvati bahati, nego jednostavno bolji

10.10.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Na dan kvalifikacijskog dvoboja Bugara i Hrvata u Sofiji u Zagreb je došao trofej namijenjen pobjedniku nogometne Lige prvaka. Dočekali su ga Peter Schmeichel i Goran Vlaović koji se rado prisjetio svojih slavnih dana i najavio dvoboj koji očekuje hrvatska nogometna javnost

Šestu godinu unizu Unicredit i Uefa organiziraju UCL Trophy Tour tijekom kojega građani europskih metropola mogu vidjeti poznati 'uhati' trofej namijenjen klupskim nogometnim velikanima. Schmeichel ga je osvojio 1999. i prisjeća se.

'Luda utakmica protiv Bayerna i veliki preokret u sučevoj nadoknadi... Nezaboravno. Te godine smo igrali odlično, ali u finalu smo bili loši. Pogotovo u prvom dijelu i sjećam se da nam je trener Ferguson na poluvremenu rekao - Dečki, sada kad ćete prolaziti kraj trofeja dobro ga pogledajte jer s ovakvom igrom mu nećete doći bliže... Trgnuo nas je i n kraju je ispalo fantastično,' sjeća se Schmeichel i predaje riječ Vlaoviću.

'Godinu nakon Michaelovog trijumfa s Unitedom moja Valencia je igrala finale, ali nismo ga podigli... Ova turneja je velika prilika ljudima da vide trofej najpraćenijeg sportskog događaja u Hrvatskoj, vjerujem da mnoge to zanima.'

Schemichela, naravno, zna iz igračkih dana.

'Je, kad smo igrali u Engleskoj na Euru pokušao sam iznuditi penal. Bilo je kontakta, ali shvatio je Peter što radim pa se povukao na vrijeme... Dobio sam žuti karton,' smije se Vlaović i okreće se najavi dvoboja u Sofiji.


'Bit će jako teško, to svi znaju. nekad moćni Bugari su gotovo nestali s nogometne karte i sada kada su se koliko toliko posložili buknula je euforija. Čeka nas krcat stadion, veliki pritisak s tribina i agresivan protivnik koji će jurnuti na početku. Ako pronađemo odgovor na tu agresiju, onda bi do izražaja trebala doći pojedinačna kvaliteta koja je na našoj strani,' kaže Vlaović za tportal.

Svi hrvatski igrači utakmici pristupaju s mišlju - sve ovisi o nama. Krije li se tu i uvijek opasna doza podcjenjivanja?

'Ne vidim tu baš ništa sporno. Izjave Hrvata su samopouzdane, ali s punim pravom. Kada pogledate naš sastav i usporedite ga s bugarskim razlika je ogromna. To nije nečiji stav i nema prostora debati, Hrvatska činjenično ima za klasu jače igrače. Morat će se paziti na puno detalja, ali je istina da večeras sve ovisi o našim igračima.'

Ozljeda Lovrena 'stanjila' je hrvatsku obranu.

'Istina, uvijek je bolje kada na teren izađe standardizirana zadnja linija, ali ne brinem. Domagoj Vida dugo i strpljivo čeka priliku i siguran sam da će ju iskoristiti i dobro odraditi posao.'

Schmeichel je prognozirao kako bi Ligu prvaka mogao osvojiti madriski Real. Vlaović je, pak, navijački obojen.

'Barcelona! Nakon Mandžukića i Modrića vrijeme je za Rakitića. Otkad znam za sebe navijam za Dinamo i Barcu. Još kao dijete u Gradišci kad bi igrali turnire ja bi momčad na turnirima uvijek nazvao Barca, a jednom sam i utišao Nou Camp. Svi su pratili gdje će moj šut otići, zavladala je mrtva tišina na dvije sekunde i - nije ušla. To ću vječno pamtiti i, naravnom i dalje navijati za Barcelonu,' završava Vlaović.