TENISKA OBITELJ

Vrhunski tenisači i tenisačice po prvi puta će igrati na takvom turniru, a ova fenomenalna ideja je slamka spasa za mnoge na WTA i ATP Touru

10.04.2020 u 06:26

Bionic
Reading

Jedan za drugim otkazuju se najveći teniski turniri ili se odgađaju za kasnije mjesece u godini pa je velik broj igrača i igračica bez stalnih prihoda. Organizatori Mastersa u Madridu u suradnji sa čelnicima ATP-a i WTA-a smislili su kako im pomoći

Nisu tenis samo Rafael Nadal, Novak Đoković, Roger Federer, Serena Williams... ATP i WTA Tour čine na stotine drugih tenisača i tenisačica o kojima se malo piše, koji nemaju sponzore, nisu plaćeni za dolaske na turnire i isključivo žive od svojih rezultata odnosno nagradnog fonda.

Oni lošijeg imovinskog stanja često puta na turnire dolaze s autokamperima u kojima žive, nemaju ni trenere, a kamoli neke druge stručnjake koji bi pazili na njihovu pripremu, prehranu, kondiciju... Nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila tenisku sezonu većina njih upala je u lošu financijsku situaciju, jer je ostala bez prihoda.

Oni vrhunski zaradili su dosad za više života, imaju i sponzore, ali oni drugi, koji čine većinu našli su se pred teškim danima.

Organizatori Mastersa u Madridu odlučili su prvi pružiti ruku pomoći te se spremaju organizirati virtualni teniski turnir, zapravo igricu u kojoj bi sudjelovalo po 16 tenisača i tenisačica, a pobjednik bi osvojio 150 tisuća eura u muškoj i ženskoj konkurenciji. Zatim bi pobjednici odlučili koliko će donirati svojim kolegama s Toura slabijeg financijskog stanja, a još dodatnih 50 tisuća eura otišlo bi onima koji se bore protiv koronavirusa.

'Organiziramo turnir koji će igrati profesionalci, a da ne napuštaju svoje domove', poručili su iz Madrida, a turnir bi se trebao održati od 27. do 30. travnja.

I ATP i WTA su oduševljeni ovom idejom te su i sami poručili kako će pružiti određenu potporu nižerangiranim tenisačima i tenisačicama.

Inače, ovakve virtualne igre u kojima se zarađeni novac donira već su organizirali vodstvo španjolske nogometne lige (La Liga) te Formula 1.