nadaren za sve

Za život je zarađivao perući suđe u restoranu, sad je najskuplji branič u povijesti

04.01.2018 u 11:48

Bionic
Reading

Virgil van Dijk (26) u samo je nekoliko godina prošao istinski put od trnja do zvijezda. Nizozemac je prije samo nekoliko godina, dok je igrao za Groningen, radio u restoranu kao - perač suđa!

Život ga baš i nije mazio, ali Virgil van Dijk (26) nije od onih koji će odustati samo tako. Samo nekoliko dana nakon što je nizozemski branič potpisao ugovor vrijedan 85 milijuna eura s Liverpoolom otkrivena je njegova životna priča.

Nitko se nikada ne bi smio sramiti svojih početaka, naravno, ne srami ih se ni Van Dijk, a neki detalji iz njegove ne tako davne mladosti morale bi mladim sportašima poslužiti kao inspiracija. Dakle, Van Dijk je odrastao u normalnoj obitelji, a roditelji su ga od samog početka učili kako je poželjno da dio džeparca i sam zaradi. Mali je Virgil tako, uz školu, redovito trenirao u rodnoj Bredi, ali je i radio u jednom od lokalnih restorana.

'Istina, Virgil je ovdje počeo kao 16-godišnjak', prisjetio se vlasnik restorana 'Oncle Jean' Jacques Lips i nastavio:

'Radio je kao pomoćnik u kuhinji. Prvo je prao prljavo suđe. I moram kazati da je bio sjajan u tome, vidjelo se da ima 'ono nešto'.'

Naravno, Lips je sve to pričao uz širok osmijeh. Pa tko bi prije deset godina mogao uopće i pretpostaviti da ti negdje u kutu kuhinje prljave lonce, tanjure, žlice, vilice, noževe..., riba klinac koji će jednog dana postati najskuplji obrambeni nogometaš u povijesti?!

  • +8
Liverpool - Everton, 16. kolo Premiershipa, 2017/18. Izvor: Reuters / Autor: PHIL NOBLE

'Kažete da je potpisao ugovor vrijedan 85 milijuna eura?! Pa to apsolutno ludi iznos', čudio se bivši Van Dijkov šef koji se prisjetio njegovih početaka:

'Dolazio je u danima kad je bila najveća gužva u restoranu, kao ispomoć. I bio je vrijedan radnik. Stalno je pričao o tome kako želi biti nogometaš. Sjećam se da ga je otac stalno vozio na treninge i vraćao kući. Znao sam mu u šali reći: 'Pusti nogomet i operi koji tanjur više, gužva nam je!' Sad vidim da je dobro da nisam insistirao. No, ako mu dosadi nogomet, imamo jedno mjesto uz sudoper koje čuvamo za njega. Dobrodošao je u svakom trenutku.'

Autor: youtube

Tko zna, možda Virgil van Dijk jednog dana ponovno 'zaigra' za 'Oncle Jean', navodno mu je kuhanje jedan od hobija, pa bi se mogao oprobati za štednjakom. Jednog dana, jer ipak je sada najskuplji obrambeni igrač u povijesti nogometa. Nakon Brede, Willem II, Groningena, Celtica i S'hamptona, potpisao ugovor života s Liverpoolom. Vrijedan 85 milijuna eura...