SAMO ZA TPORTAL

Željko Kopić detaljno opisao Cityjev put do pobjede, ali i komentirao Brozovića

11.06.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Nogometaši Manchester Cityja pobjednici su ovosezonske Lige prvaka. Oni su u Istanbulu pobijedili Inter rezultatom 1:0. Zasluženo? Možda i ne, jer i Inter je imao svoje prilike. No, kroz cijelu sezonu Guardiolina je momčad bila najkonstantnija. Evo što o tome kaže iskusni hrvatski trener, Željko Kopić, koji je bio među prvim trenerima koji su uočili mogućnosti Marcela Brozovića

Hrvatski nogometni stručnjak, Željko Kopić, koji je tijekom svoje dosadašnje karijere vodio dva najveća hrvatska kluba, Dinamo i Hajduk, pojasnio je taktičke zamisli oba trenera, Pepa Guardiole i Simonea Inzaghija.

'Manchester City i Guardiola uspjeli su doći do toliko priželjkivanog trofeja. Po prvi puta u povijesti 'Građani' su osvojili Ligu prvaka, pobjedom protiv Intera u utakmici u kojoj velikim dijelom nisu bili na razini svojih najboljih izdanja. Utakmicu su započeli sa svojih standardnih prvih 11, ali bez engleskog reprezentativca Kylea Walkera umjesto kojeg je startao Nathan Ake. To je bila jedna od onih Guardiolinih promjena u kojima 'žrtvuje' nekog od svojih standardnih igrača kako bi utakmicu taktički pripremio na način kako on to želi', započeo je Kopić analizu za trportal, te nastavio.

'U organizaciji napada City je djelovao u formaciji 3-2-4-1 s trojkom u zadnjoj liniji Akanji - Dias - Ake s kojima su u početnoj fazi napadačkih akcija imali brojčanu superiornost i situacije '3 protiv 2' (Džeko i Martinez), dok su dva vezna ispred zadnje linije bili John Stones i strijelac pobjedonosnog pogotka Rodri. Na taj način su zadržavali i stabilnost u defenzivnim tranzicijama, ne dozvoljavajući Interu veliki broj kontranapada. Četiri ofenzivno orijentirana igrača bili su Grealish i Silva koji su osiguravali da Guardiolina momčad ima maksimalnu širinu terena, Gündogan i De Bruyne koristili su međulinijske prostore dok je Haaland bio na svojoj poziciji središnjeg napadača s naglaskom na napadanje dubine i traženje prostora iza leđa zadnje linije Intera. U fazi obrane spuštanjem Stonesa na poziciju desnog bočnog u zadnjoj liniji, City se transformirao u igru s četiri igrača u zadnjoj liniji i tako djelovao u defenzivnom konceptu.

Svojim sugestijama i govorom tijela pored aut linije i Guardiola je svojim igračima konstantno sugerirao da budu mirniji i strpljiviji. Tek krajem prvog poluvremena i u nekoliko situacija u drugom poluvremenu Građani su uspjeli uspostaviti svoj način igre i prisiliti Inter da se brani sa svih deset igrača duboko na svojoj polovini terena, te su baš iz jedne takve akcije u kojoj su povezali nekoliko kvalitetnih dodavanja u završnoj trećini terena došli do pobjedničkog gola'.

Inter Simonea Inzaghija bio je u autsajder uoči utakmice, ali pokazao je da zna i može parirati i omoćnom Cityju.

'Inter je tijekom svih 90 minuta igrao 'svojih' 3-5-2 i sve izmjene koje je Inzaghi radio bile su napravljene po principu pozicija za poziciju. Obje ekipe ušle su u utakmicu vrlo agresivno s jakim pritiskom na protivničku zonu lopte. Posebno je to bilo naglašeno kod Intera koji je bio izuzetno dobro taktički i psihološki pripremljena za ovu utakmicu. Takvim, vrlo organiziranim načinom igre uspjeli su 'ubiti' kreativnost i dinamiku igre Cityja te su im dozvoljavali jako malo situacija pred svojim golom. Najvećim dijelom utakmice City nije imao prava rješenja za organizirani blok Intera u 2/3 terena, te su za svoje standarde imali s neuobičajeno veliki broj krivih dodavanja što im je remetilo dinamiku igre. Baš ih je jedna takva pogrešaka mogla skupo koštati, kada je Martinez mogao i morao bolje završiti poklon loptu kod rezultata 0:0. Svakako da im je i ozljeda De Bruynea koji je možda i najvažniji kotačić u ofenzivnoj organizaciji, a kojeg je u 36. minuti zamijenio Foden otežala provedbu svoje ideje igre.

Inter je tijekom cijele utakmice imao odličan gard, možemo reći kako su taktički jako dobro odradili utakmicu, odlično su pokrivali teren ogromnom količinom trke, te su imali brojčanu superiornost u svim ključnim defenzivnim zonama. Vrlo agresivnim pristupom i jakom duel igrom su utakmicu držali pod kontrolom. Imali su čak i više udaraca prema protivničkom golu od Građana, ali im je za pobjedu i osvajanje trofeja nedostajao u završnici napadačkih akcija neki klasni potez, ili bolja reakcija. Posebno se to odnosi na priliku Lukakua.

Naš 'Broz', odigrao je jako dobru utakmicu, kapetanski, te je još jednom potvrdio svoju visoku svjetsku klasu.

Zaključno, City nije uspio nametnuti svoj stil igre, nisu bili lepršavi niti razigrani kako znaju biti. Za svoje standarde imali su previše pogrešaka, ali su u konačnici ipak uspjeli golom Rodrija doći do toliko željenog trofeja i staviti krunu na izuzetno uspješnu sezonu. U konačnici, prema prikazanom u cijeloj sezoni, zasluženo', zaključio je Kopić analizu, odnosno 'blagoslovio' Cityjevu pobjedu.

  • +73
Finale Lige prvaka: Inter - Manchester City Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski