psk_2

idemo po pobjedu

Zlatko Dalić je za utakmicu s Engleskom pripremio nekoliko iznenađenja; ovo je 11 'vatrenih' koji će danas istrčati na mitskom Wembleyu

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 13.06.2021 10:16
  • Objavljeno 13.06.2021 u 10:08
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija danas od 15 sati (HRT 2) na Wembleyu igra utakmicu 1. kola skupine D Europskog nogometnog prvenstva protiv jednog od domaćina natjecanja, Engleske. Izbornik Zlatko Dalić do samog će početka utakmice pokušati skrivati sastav koji će istrčati danas na mitskom stadionu u Londonu, ali čini se kako je s nekoliko promjena odlučio iznenaditi domaćine

'Protiv Engleske ćemo imati moćnu, potentnu i agresivnu ekipu', kazao je u najavi današnje utakmice hrvatski izbornik Zlatko Dalić i dodao:

'Znam da se kalkulira s imenima. Imamo kvalitetnu momčad i mislim da smo odabrali najbolje igrače i taktiku. Imat ćemo moćnu, potentnu i agresivnu ekipu', uvjeren je Dalić.

Englezi igraju doma, na svom terenu, jaki su i već su tradicionalno jedni od favorita na velikim natjecanjima...

'Svjesni smo da igramo veliku utakmicu protiv domaćina i jednog od favorita prvenstva. Svjesni smo da opasnost prijeti sa svih strana. Moramo biti kompaktni i borbeni. Nismo se došli braniti', kazao je Dalić i napomenuo:

'Bit ćemo spremni na sve engleske sustave igre. Nema se puno smisla opterećivati hoće li igrati s trojicom ili četvoricom u zadnjoj liniji. Bitno je da se odupremo pritisku, da kroz posjed lopte dođemo do naših prilika. Mislim da niti mi njih, niti oni nas ne mogu previše iznenaditi.'

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Pa kad smo već kod iznenađenja, čini se kako se izbornik Dalić sa suradnicima u stručnom stožeru na kraju ipak odlučio za neke 'korekcije' u našem sastavu za današnju utakmicu. Naime, Dalić je na posljednjem treningu u subotu u Londonu, tijekom za medije otvorenog dijela, na teren je postavio ovih 11 igrača: Kalinić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić - Modrić, Badelj, Brozović - Kramarić, Budimir, Perišić.

Iskreno, Dalić i suradnici ovim potezom nikoga nisu zavarali, ali informacije koje dolaze iz krugova bliskih našoj reprezentaciji govore kako će na Wembleyu danas od 15 sati istrčati ipak nešto drugačija Hrvatska od do sada najavljivane.

Livaković je i dalje nedodirljiv na golu, na stoperskim pozicijama su Vida i Ćaleta-Car, desni bok 'zatvara' Vrsaljko, a na lijevom bi trebalo biti prvo iznenađenje jer bi se umjesto Barišića u momčadi trebao ukazati Joško Gvardiol! Dalić bi time dodatno ojačao obrambeni blok.

U veznome su redu nedodirljivi Luka Modrić, Marcelo Brozoviće i Mateo Kovačić, to je trojac koji bi trebao činiti okosnicu naše igre, a u napadu bi također došlo do određenih 'korekcija'. Na lijevom krilu je i dalje Perišić, ali svoje mjesto u prvih 11 izgubio je Bruno Petković. Njega bi u samoj špici napada zamijenio Ante Rebić koji je posljednjih mjeseci i u Milanu uspješno igrao na toj poziciji, a na desnom bi krilu trebao zaigrati Andrej Kramarić!

  • +5
Trening Hrvatske na Wembleyju uoči utakmice protiv Engleske Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ako je suditi prema ovim imenima, Zlatko Dalić bi se za današnju utakmicu s Englezima odlučio za formaciju 4-1-4-1: Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić - Brozović - Kramarić, Modrić, Kovačić, Perišić - Rebić.

Engleski izbornik Gareth Southgate nema previše nepoznanica, posebice nakon što je posljednjih dana jasno da Maguire nije potpuno spreman za prvu utakmicu. Stoga bi Southgate na teren danas protiv Hrvatske trebao poslati ovu momčad u standardnoj formaciji 4-3-3: Pickford - Walker, Stones, Mings, Chilwell - Phillips, Rice, Mount - Sterling, Kane, Foden.

Posljednju utakmicu s Englezima igrali smo 18. studenog 2018. godine baš na Wembleyu u Europskoj ligi. Hrvatska je izgubila 2:1 iako je Andrej Kramarić u 57. minuti zabio za naše vodstvo. No, golovima Lingarda u 78. i Kanea u 85. minuti Englezi su stigli do pobjede.

Pa ipak, najveći motiv Englezima će u današnjoj utakmici biti želja za osvetom za poraz na SP-u u Rusiji. 'Vatreni' su u polufinalu nakon produžetka slavili 2:1. Engleze je tada na stadionu Lužnjiki u Moskvi već u 5. minuti utakmice u vodstvo doveo Trippier, a izjednačio je Perišić u 68. minuti. Pobjedu i plasman u finale SP-a Hrvatskoj je donio Mario Mandžukić golom u 109. minuti utakmice. Taj nam poraz Englezi nisu zaboravili...