psk_2

kreće akcija njemačka

Dalić objavio popis za EURO 2024; tema su bili Perišić i Modrić te ozlijeđeni Vlašić

  • V.R.
  • Zadnja izmjena 27.05.2024 12:37
  • Objavljeno 20.05.2024 u 11:55
Bionic
Reading

Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne A reprezentacije, za ponedjeljak 20. svibnja odredio je dan kad je točno u podne odlučio objaviti širi popis igrača za EURO 2024.

Počelo je odbrojavanje do Europskog prvenstva u nogometu koje će se održati u Njemačkoj od 14. lipnja do 14. srpnja. Stoga se čekao dan kad će Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne A reprezentacije, objaviti širi popis igrača za EURO 2024. Ono što je svima posebno drago - i što je najvažnije - jest podatak kako će u momčadi i dalje biti 38-godišnji kapetan Luka Modrić.

>> Dalić se zbog njega uhvatio za glavu, a sada nam Erlić javio u kakvom je stanju

Naravno, bez problema ne može pa su se tako na širem popisu našli i neki igrači koji su trenutačno ozlijeđeni (Martin Erlić...), ali i neki koji su povratnici nakon teških ozljeda, od kojih je najpoznatiji i najvažniji svakako Ivan Perišić.

No, ima i onih na koje je računao, ali su zbog ozljede zasad ozkazali nastup (Nikola Vlašić), ali će se možda do 3. lipnja ipak oporaviti. Tako da se i Vlašić našao na popisu.. A svi se nadaju kako takvih slučajeva više neće biti.. Tako da se već sada zna kako Hrvatska nije kompletna, ali to nije ništa novo. Ukratko, hrvatska reprezentacija okuplja se već sljedeće nedjelje, 26. svibnja u sklopu priprema za Euro 2024. u Njemačkoj. Nakon toga slijedi odlazak u Rijeku gdje će Vatreni trenirati do 3. lipnja kada ih na Rujevici očekuje pripremna utakmica protiv Sjeverne Makedonije. Također, 5.lipnja Vatreni putuju u Vatikan gdje će ih primiti Papa Franjo. Nakon toga 8. lipnja Vatreni igraju kod Portugala na posljednjoj provjeri uoči Eura.

Simobilično, Zlatko Dalić je popis igrača objavio točno u podne u Zagrebu u društvu predsjednika HNS-a Marijana Kustića te čelnika jednog od sponzora, Ožujskog piva koje se proslavilo televizijskim spotovima kojima godinama gradi pozitivnu navijačku atmosferu u Hrvatskoj. Naime, upravo nova kampanja s kojom kreću zajedno naziva 'Ne odustajemo' dovoljno govori.

'Najljepše je ovo što piše 'Ne odustajemo', to je sjajna kampanja. Ne odustajemo ni mi ni nitko i idemo nešto dobro napraviti', kazao je Dalić nakon čega je objavljen popis. Na kojem nema iznenađenja...

VIDEO STREAM PRONAĐITE OVDJE

Popis igrača za Euro 2024.

  • Golmani : Livaković, Ivušić, Labrović
  • Obrana: Stanišić, Juranović, Vida, Erlić, Šutalo, Gvardiol, Sosa, Pongračić
  • Vezni red: Brozović, Modrić, Kovačić, Pašalić, Ivanušec, Majer, Sučić, Baturina, Vlašić
  • Napad: Kramarić, Budimir, Petković, Perišić, Pjaca, M. Pašalić
  • Pretpozivi: Kotarski, Barišić, Ćaleta-Car, Ljubičić, Jakić, Fruk, Matanović, Sigur, Sučić

'Bilo je dilema oko Vlašića, ali njegovo stanje je puno bolje. Dogovor je da se priključi 27. svibnja i ako 1. lipnja ne bude potpuno spreman, otići će kući i onda ćemo zvati nekog drugog. Nadam se da se nitko neće ozlijediti. Svjesni smo velike ambicije i očekivanja kod svih, ali isto tako smo svjesni koliko dobrih reprezentacija na Euru ima. Imamo najtežu moguću skupinu, bit će zaista jako, jako teško. Napravili smo rezultat, koji smo morali, a to je plasman na Euro. Sve ostalo je bonus. Nema nikakvog pritiska i idemo napravit sve da budemo što bolji možemo biti. Svjesni smo da nikad nećemo imati brojniju podršku navijača kao na ovom Euru, znam da očekuju puno od nas i mi ćemo se truditi', kazao je Dalić.

'Okupljamo se u nedjelju 26. svibnja, imamo i prijem kod predsjednika i krećemo s radom. Vjerujem u ove igrače i popis i vjerujem da možemo napraviti dobar plasman. Ponavljam, ne želim stvarti pritisak igračima, želim da uživamo u nogometu i da Hrvatska bude sretna i ponosna.'

Tema je bio i Ivan Perišić koji je dugo bio ozlijeđen:

'Stalno smo u kontaktu, on radi sve po planu. Učinio je sve da se vrati u formu, nadam se da će tako i biti. Imamo još 15 dana, nećemo ništa forsirati i veliki je dobitak da se vratio. Svjesni smo da nije u top formi, ali poznavajući njega sve će napraviti da bude. Od mene ima sve pohvale za ovo što je napravio da bi se vratio.'

Na pitanje kako gleda na formu igrača Dalić je rekao:

'Kod mene je optimizam uvijek prisutan. Većina igrača igra dobro, neki su ovojili i trofeje, a neki trebaju više ako žele igrati za reprezentaciju i to ću im i reći. Vjerujem da ćemo se kroz ovih desetak dana posložiti, ali problem je što krećemo tek s 12 igrača, a onda će se priključiti ostali. Ne možemo ih sve pozvati odmah nakon završetka sezone, moraju se odmoriti. Dana 3. lipnja ćemo biti svi zajedno i onda krećemo s pravim pripremama. Kad god smo imali duži kamp, smo se dobro posložili. Znam da puno možemo, ali ponavljam da ima puno velikih reprezentacija na Euro. Pritiska nema jer je Hrvatska napravila jako puno. Digli smo ljestvicu jako visoko, a to realno nije normalno. To što je Hrvatska napravila... Engleska je u zadnjih 58 godina osvojila samo jednu medalju, a Hrvatska tri, odnosno četiri ukupno. Hrvatska je pokazala da smo najbolji kad je najteže, svjesni podrške stotina tisuća naših navijača u Njemačkoj. Pokušat ćemo ne razočarati.'

Tema je bio i kapetan Luka Modrić:

'Ne odgovara njemu ovakva lakša sezona. On mora svaku utakmicu biti na terenu i onda je on pravi. Svaki dan smo u kontaktu, znam da je igrao malo manje utakmica, ali on jedva čeka da dođe u reprezentaciju, da bude naš vođa.'

Stiglo je i pitanje kakvo je stanje Budimira i što je presudilo da pozove Labrovića, a ne Kotarskog:

'Vratio se Budimir u puni trening, jučer je igrao 15-ak minuta i njegovo stanje je dosta dobro. Kroz treninge će doći kroz pravu formu. Šteta da se ozlijedio, mogao je biti prvi strijelac La Lige. Bit će pravi u reprezentaciji, on dolazi u kamp 29. svibnja. Labrović je branio čitavu sezonu dobro, Rijeka je dobra, a Kotarski je budućnost.'

Dodajmo kako su uz Dalića na konferenciji nekoliko riječi reći uoči Eura kazali Marijan Kustić te čelnici Zagrebačke pivovare Miroslav Holjevac (predsjednik Uprave) i Ana Štebih Pinjuh (direktorica marketinga Zagrebačke pivovare).

Od prije je poznato kako Hrvatska igra u skupini u kojoj su još Španjolska, Albanija i Italija. Hrvatska će svoju prvu utakmicu na Euru igrati protiv Španjolske u subotu 15. lipnja u Berlinu u 18 sati.

Četiri dana kasnije, u srijedu 19. lipnja, Hrvatskoj je u Hamburgu protivnik Albanija, a utakmica počinje u ranijem terminu od 15 sati. Posljednja utakmica u grupi protiv Italije - koja će možda biti i ključna za Vatrene - na rasporedu je u ponedjeljak 24. lipnja u Leipzigu u 21 sat. Kao što to nalažu pravila u istom terminu igraju Albanija – Španjolska u Düsseldorfu.

Plasman u osminu finala izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake od šest skupina, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Vatreni su na posljednjem EURO-u ispali u osmini finala od Španjolske sa 3-5 nakon produžetaka.

U dosadašnjih šest nastupa na europskim smotrama hrvatska reprezentacija je dva puta ispadala u četvrtfinalu (2008, 1996), dva puta u osmini finala (2020, 2016), a dva puta nije prošla skupinu (2012, 2004).

SKUPINE NA EURU:

  • SKUPINA A: Njemačka, Škotska, Mađarska, Švicarska
  • SKUPINA B: Španjolska, Hrvatska, Italija, Albanija
  • SKUPINA C: Slovenija, Danska, Srbija, Engleska
  • SKUPINA D: Poljska, Nizozemska, Austrija, Francuska
  • SKUPINA E: Belgija, Slovačka, Rumunjska, Ukrajina
  • SKUPINA F: Turska, Gruzija, Portugal, Češka
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal