istraživanje tržišta

[INFOGRAFIKA] Znate li koje su se aplikacije lani najviše preuzimale? Facebook je i dalje kralj, ali...

16.01.2020 u 06:38

Bionic
Reading

Izvan prvih 10, Disneyev servis Disney Plus bio je jedan od najvećih dobitnika prošle godine, pokazuju rezultati istraživanja agencije Sensor Tower

Google je prvi put nakon pet godina ugrabio uzde iz Facebooka i postao najbolji izdavač mobilnih aplikacija na svijetu. Naime, u posljednjem tromjesečju 2019. Google je prikupio blizu 850 milijuna preuzimanja u usporedbi s Facebookovih gotovo 800 milijuna, pokazuju podaci agencije Sensor Tower.

Unatoč ovom malom trijumfu s kraja 2019., Google još uvijek zaostaje za Facebookom kada je u pitanju ukupni broj preuzimanja za godinu. Naime dok je Google 2019. zabilježio gotovo 2,3 milijarde preuzimanja, Facebookove aplikacije lani je skinulo gotovo tri milijarde korisnika.

S obzirom da Facebook posjeduje četiri od pet najpreuzimanijih aplikacija, uključujući WhatsApp, Facebook, Instagram i Messenger, to i nije neko iznenađenje.

Kad je riječ o preuzimanju aplikacija, malo se toga promijenilo u posljednjih pet godina, a WhatsApp, Facebook, Messenger i Instagram i dalje dominiraju na ljestvicama. Jedino je TikTok, aplikacija tvrtke ByteDance, uspjela poskočiti za dva mjesta i nadmašiti Messenger i Facebook. WhatsApp je i dalje ostao nedodirljiv.

Izvan liste deset najtraženijih, Disneyev servis Disney Plus bio je jedan od najvećih dobitnika 2019. godine. Ubrzo nakon ulaska na tržište aplikacija u studenom, preuzeo je 34 posto udjela na tržištu streaminga na zahtjev. Također je akumulirao više od 30 milijuna preuzimanja u četvrtom tromjesečju 2019. i više od 50 milijuna dolara prihoda u prvih 30 dana. Tko zna gdje će završiti do kraja ove godine.