Otkrivena je mutacija gena koja enkodira specifičan receptor mirisa u nosnoj šupljini, a koja utječe na to kako doživljavamo sastojak prisutan u pokvarenoj i fermentiranoj ribi
Opor miris ribe mnoge će ljude nagnati na začepljivanje nosa. Ali, ima i onih kojima čak i pokvarena riba ne smrdi.
U potrazi za odgovorom na pitanje zašto je tomu tako Rosa Gisladottir i Kari Stefansson iz tvrtke deCODE Genetics su, skupa s kolegama, pročešljali podatke o DNK-u više od 11 tisuća ljudi s Islanda.
Također su od ispitanika koji su sudjelovali u eksperimentu zatražili njuškanje niza mirisa, među kojima su bili sladić, cimet i riba. Nakon njuškanja trebali su imenovati miris te odrediti razinu njegovog intenziteta i ugode.
Otkrili su mutaciju gena koja enkodira specifičan receptor mirisa u nosnoj šupljini, a koja utječe na to kako doživljavamo sastojak prisutan u pokvarenoj i fermentiranoj ribi, piše Nature.
U usporedbi s većinom populacije, ljudi s tom mutacijom smrad ribe doživljavaju kao manje intenzivan i neugodan te ga češće pripisuju nečemu što nema veze s plodovima mora (poput, primjerice, krumpira, karamela ili ruže). Neki među njima uopće nisu mogli detektirati vonj ribe.