TEHNO SAVJET

Očistite prijenosno računalo tako da izgleda poput novog

16.06.2017 u 09:41

Bionic
Reading

Svakodnevnim korištenjem i prijenosnici postanu plodnim tlom za prljavštinu, a ne tek fini sloj prašine. Otisci prstiju, naslage na touchpadu, po tipkama pa i na samom ekranu od kihanja ili tek dodira prstima dio su neizbježne stvarnosti. Za vratiti prijenosnik u tip-top stanje nije potrebno nešto posebno skupih sredstava, već samo malo vremena

Velika je vjerojatnost kako se u kućanstvu već nalaze sve potrepštine za čišćenje elektronike poput prijenosnika, no sve i da to nije slučaj, riječ je o lako dobavljivim i jeftinim stvarima:

  • Mikrofiber krpice danas su dostupne u više izdanja - za plastiku, za posebno osjetljive površine, za staklo i naočale... Ipak, zajedničke stavke su im neizbježne. Mikrofiber krpice su neabrazivne, mekane i visoko-upijajuće, što ih čini idealnim rješenjem za čišćenje prašine, ali i prave prljavštine uz dodatak sredstva za čišćenje. Ove krpice općenito vrijedi imati u kućanstvu, a kada ih se kupuje, obično je najbolje uzeti što je veći paket moguće. 
  • Destilirana voda ili filtrirana voda su također must-have kategorija. Velika je vjerojatnost da destiliranu vodu ima svako kućanstvo s automobilom, a riječ je o idealnoj tekućini za općenito čišćenje jer ne ostavlja mrlje ni tragove. 
  • Bočica s dodatkom za sprejanje
  • Alkoholne maramice
  • Štapići za uši
  • Puhalice zraka (nemojte nikad koristiti fen), bilo ručne bilo one na komprimirani zrak
  • Medicinski alkohol/izopropanol (po potrebi)

Zvuči jednostavno, zar ne? U pravilu nema potrebe lutati trgovinama u potrazi za posebnim sredstvima za čišćenje, uz odgovarajuće visoku cijenu. Valja imati na umu kako proizvođači poput Applea i HP-a preporučuju korištenje komprimiranog zraka i mikrofiber krpice za čišćenje. Apple naglašava da korisnici za čišćenje proizvoda ne bi smjeli koristiti bilo kakve aerosole, abrazivna sredstva ili sredstva koja sadrže vodikov peroksid. Dobar dio sredstava koji se mogu naći u trgovinama su jednostavno preagresivni i nisu namijenjeni korištenju na brojnim različitim površinama, kojih danas na prijenosnicima ima - mnoštvo. 

Prije čišćenja, prvo i osnovno je - potpuno ugasiti uređaj i/ili izvaditi bateriju ako je to moguće. 

Korak 1 - čišćenje kućišta

Za početak priče, neovisno o materijalu kućišta prijenosnika valja iskoristiti jednu mikrofiber krpicu, navlaženu destiliranom vodom. Korištenjem sprej bočice napunjene destiliranom vodom, svako toliko valja poprskati krpicu i postpuno očistiti kućište. Pritom valja voditi računa kako krpica nije prevlažna/mokra, jer voda ne smije ući u računalo. Kućište se najbolje čisti kružnim potezima (nikako gore-dolje ili lijevo-desno). Na taj način korisnik može izbjeći stvaranje mrlja, a istovremeno ne stvara snažan pritisak na komponente. 

Ovakvim pristupom valja očistiti kompletno kućište - s izuzetkom lokacija gdje se nalaze priključci za punjenje, USB i slično. Naposljetku valja iskoristiti štapiće za uši kako bi se očistili i manji, teže dostupni dijelovi kućišta. 

Korak 2 - tipkovnica i touchpad

Slijedi nova mikrofiber krpica i čišćenje površine touchpada - opet laganim kružnim pokretima. Nakon toga je vrijeme za tipkovnicu...najprljaviji dio apsolutno svakog prijenosnog računala. 

Ovdje u pomoć uskaču dezinfekcijske maramice, prava nužnost ako se laptop želi vratiti u bolje stanje. Međutim, prije mokrog tretmana valja ukloniti mrvice i prašinu među tipkama. Za to je najbolje iskoristiti ručnu puhalicu (obično ju imaju vlasnici fotoaparata) ili komprimirani zrak. Najbolji rezultati se postižu ako se puše samo u jednom pravcu - ako se počne puhati u svim pravcima, veća je šansa da će prašina samo kružiti ispod tipki. 

Nakon ispuhivanja slijedi tretman mikrofiber krpicama kako bi se pohvatala sva oslobođena prašina. Kada je stvar gotova i preostaje samo prava prljavština i naslage, vrijeme je za porciju dezinfekcijskih maramica - i trljanje. Svaku tipku valja prijeći posebno, a valja voditi računa da se pri čišćenju ne pritišću presnažno kako se ne bi uništile. Poslije svega toga, valja proći još jednu rundu vlažnom i čistom mikrofiber krpicom.

Korak 3 - čišćenje otvora s priključcima

Nakon što se ostatak kućišta osušio (kao i tipkovnica), valja pažnju usmjeriti na dio koji se do sada izbjegavao. Prvo puhalicama valja izbaciti što je moguće više prašine i mrvica iz otvora s priključcima - opet - uz solidnu dozu opreza i pod jednim kutem, jer je riječ o vrlo osjetljivim dijelovima računala. Nakon toga u ruke treba uzeti štapiće za uši (obavezno suhe!) i polako maknuti ono što se da maknuti. 

Korak 4 - vrijeme je za zaslon

Baš kao i s priključcima, ovdje valja biti vrlo vrlo oprezan. Pritisne li se zaslon presnažno pri čišćenju, postoji vjerojatnost da će se stvoriti mrtvi pikseli na njemu. Ovisno o proizvođaču, zaslon će biti mekaniji ili tvrđi (presvučen staklenim slojem), a u skladu s time valja voditi i računa o pritisku. 

Mikrofiber krpica vam je i dalje najbolji prijatelj. Suhu krpicu namijenjenu prašini kružnim pokretima valja provući kroz cijeli zaslon, bez posebnog pritiska. Nikad, ali baš nikad ne smijete prstima kroz krpicu pritiskati rubove zaslona za čišćenje - za to će naknadno poslužiti štapići za uši!

Sljedeći korak je vlažni tretman. Nova krpica navlažena destiliranom vodom i opet kružni potezi. U slučaju da se neki dio ne da očistiti, u pomoć može uskočiti otopina destilirane vode i alkohola (u omjeru 50:50). Opet valja uzeti čistu mikrofiber krpicu, navlažiti je otopinom (nikako smočiti) i pokušati kružnim pokretima maknuti teže mrlje. 

Korak 5 - iznutrice

Ovaj korak vrijedi samo i isključivo kod prijenosnika gdje se neće narušiti tvorničko jamstvo tj. u slučajevima kad je već isteklo. Za čišćenje unutrašnjih ventilatora i svega valja se uvijek konzultirati s priručnikom za odgovarajući prijenosnik, no u pravilu je stvar jednostavna. 

Valja ukloniti nešto sitno vijaka, ukloniti pokrov iznad ventilatora te iskoristiti puhalicu zraka kako bi se uklonila prašina. Nakon toga stvar valja zatvoriti. Nikakvo igranje krpicama ovdje nije preporučljivo jer je lako oštetiti elektroničke komponente. 

Za prijenosnike koji se ne mogu otvoriti na jednostavan način, začudo su stvari manje složene. U ispušne otvore valja usmjeriti komprimirani zrak i pustiti da prašina izleti van, piše MakeUseOf