OPASNI RANSOMWARE

Otkriveno kojim virusom je hakirano Rebro, poznat je i datum za otkupninu

01.07.2024 u 17:24

Bionic
Reading

Prošlotjedni hakerski napad na KBC Zagreb izvršen je ruskim virusom LockBit 3.0, koji spada u vrlo opasne ransomware viruse i koji hakeri koriste za krađu podataka tražeći otkupnine

Kako javlja Danas.hr, tu informaciju objavila je hakerska grupa LockBit na svom blogu, a na mreži X objavila ju je tvrtka HackManac koja ima više od 20 godina praktičnog iskustva u upravljanju kibernetičkom sigurnošću i analizi kibernetičkih prijetnji.

U svojoj objavi naveli su kojim su sve informacijama bolničkog sustava navodno pristupili hakeri u napadu, i to redom: medicinskoj dokumentaciji, pregledima i studijama pacijenata, doktorskim znanstvenim radovima, kirurgiji, podacima o organima i darivateljima, bankama organa i tkiva, podacima o zaposlenicima (adrese, brojevi telefona), pravnim dokumentima zaposlenika, podacima o donacijama i odnosima s privatnim tvrtkama, knjizi donacija, podacima o rezervama lijekova, izvješćima o povredi osobnih podataka.

Objavljen je i datum za otkupninu - riječ je o 18. srpnja.

  • +3
Milivoj Novak na press konferenciji o hakerskom napadu na Rebru Izvor: Cropix / Autor: Josip Bandic

Danas.hr neslužbeno doznaje da su hrvatski istražitelji upoznati i s time da su se sami ruski hakeri pohvalili ovim napadom. U objavi su naveli da su napali podatke vezane uz pacijente i zaposlenike.

Podsjetimo, kibernetički napad izvršen je u noći s 25. na 26. lipnja, zbog čega je nastao kolaps informatičkog bolničkog sustava u KBC-u Zagreb. Trebao je jedan dan da se sve vrati u normalu, a tijekom prošlog četvrtka sve se odrađivalo ručno pa su se i nalazi ispisivali rukom.