LOV NA KRIMINALCE - TEHNOLOGIJOM

Sustav za prepoznavanje lica donio mu 22 godine zatvora

11.06.2014 u 06:41

Bionic
Reading

Čikaška policija je korištenjem sustava za prepoznavanje lica zasnovanom na NEC NeoFaceu uspješno analizirala snimke oružanih pljački iz javnog prijevoza, koje su se dogodile u siječnju i veljači prošle godine. Počinitelj Pierre Martin je u ponedjeljak na temelju toga osuđen na 22 godine zatvora, a postao je prvim kriminalcem koji je uhvaćen na taj način

Manje poznati high-tech odjel policije u Chicagu je sustav počeo koristiti sredinom 2013. godine, a za ovaj slučaj je poslužila baza podataka sa slikama u policiji (4,5 milijuna fotografija) te snimke uhvaćene sigurnosnim kamerama. Pierre Martin je završio na prvoj poziciji u softveru za prepoznavanje lice - na čijem se vrhu malo tko želi pronaći.

Čikaški sustav nadzora bi mogao postati vrlo učinkovit, s obzirom na kakvih 24 tisuće nadzornih kamera smještenih diljem grada, koje bi bile umrežene u jedinstvenu mrežu računala. Libertarijanci se takvim metodama protive, kako piše Chicago Sun Times, jer bi moglo doći do zlouporabe sustava i narušavanja privatnosti.

'Ovo je naš prvi uspjeh, a kako se dalje budemo razvijali, vidjet ćete još toga', rekao je zapovjednik Jonathan Lewin, koji nadzire informacijske tehnologije za policijske i vatrogasne odjele.


Čikaška policija sada aktivno radi na treniranju ljudi za korištenje sustava za prepoznavanje lica, a vjeruje se kako će rezultati biti impresivni. U sklopu nadogradnje sustava, policija u Chicagu je morala nadograditi i mrežu kako bi bandwidth bio dovoljan za brzo slanje snimljenih fotografija.

Lewin napominje kako su detektivi i ranije rutinski koristili fotografije za pokušaj identifikacije, no sustav umreženih sigurnosnih kamera (što gradskih, što poslovnih) uparen sa vrlo naprednim sustavom za prepoznavanje lica bi mogao značajno smanjiti stopu kriminala - i omogućiti lakše uhićenje kriminalaca.

Pierre Martin je snimljen kamerom više razlučivosti, ali policija navodi kako je NeoFace sustav u mogućnosti izvesti prepoznavanje i sa snimki niže (standardne) razlučivosti. Kako bi smirio javnost i zabrinutost ACLU-a (American Civil Liberties Union), Lewin se posebno osvrnuo na to da sustav za prepoznavanje ne radi 'u stvarnom vremenu' već na gotovim snimkama zločina te da 'sasvim sigurno neće biti nasumičnih pretraga i prepoznavanja lica u javnosti'.