DRAMATIČNE MJERE

Tinejdžer hakirao Xbox Live, pa zaradio dvije godine zatvora

26.04.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Optuženik Adam Mudd navodno 'nije pokazao emocije' tijekom izricanja oštre sudske presude

Tinejdžer iz Engleske ide u zatvor na čak dvije godine zbog stvaranja programa koji je prouzročio preko 1.7 milijuna napada na Xbox Live, Minecraft i TeamSpeak, kažu iz Guardiana.

Adam Mudd stvorio je aplikaciju pod imenom Titanium Stresser, navodno korištenu kad je imao samo 16 godina. Program je prodao nepoznatim cyberkriminalcima te zaradio preko 386.000 funti. Sadašnji dvadesetogodišnjak priznao je krivnju za 'jedan slučaj neautoriziranog čina s namjerom da ugrozi rad računala, jedan slučaj stvaranja, dostavljanja ili nuđenja artikla koji se koristio za zlorabljenje računala te jedan slučaj posjedovanja i skrivanja kažnjivog vlasništva'.

Sudac Michael Topolski rekao je da ova kazna mora imati učinak 'odbijanja drugih od pokušavanja', rekavši da ne želi smanjiti duljinu kazne makar je to Muddov odvjetnik Ben Cooper tražio u jednom trenutku. Prema izvješću, Cooper je rekao da je Mudd 'usisan u kibernetski svijet online gejminga' i da je bio 'izgubljen u alternativnoj stvarnosti' nakon što se povukao iz škole zbog 'zlostavljanja'.

'U cijelosti sam zadovoljan time da potpuno shvaćate da ovo nije igra', izjavio je Topolski Muddu tijekom parnice. 'Riječ je o ozbiljnom poslu za zaradu i vaš softver je radio upravo ono za što je napravljen.' Sudeći po The Guardianu, 'Mudd nije pokazao osjećaje dok su ga odvodili u popravnu ustanovu za mlade'.

Reportaža naglašava da je 'sud čuo da Mudd koji živi s roditeljima ima nedijagnosticiran Aspergerov sindrom te kako je više zainteresiran za status u gejming zajednici nego za novac'.

Sudeći prema izvješću, Mudd je izveo 594 DDoS napada na 181 IP adresu od prosinca 2013. do ožujka 2015. Igra koju je napao je RuneScape, a izveo je 25.000 napada. Izdavač je navodno potrošio šest milijuna funti kako bi spriječio DDoS napade.

The Guardian