NA PUTU PREMA GLEDANOSTI

Zašto bi streaming servisi trebali koristiti još više umjetne inteligencije

17.10.2024 u 08:47

Bionic
Reading

Umjetna inteligencija već je integralni dio brojnih servisa za strimanje, a ovo su načini na koji bi ih mogla poboljšati

Streaming servisi su transformirali način na koji konzumiramo medije, no činjenica da imamo ogromne biblioteke sadržaja nadohvat ruke stvorila je nove izazove. Umjetna inteligencija nudi nekoliko rješenja kako bi poboljšala korisničko iskustvo, pojednostavila funkcionalnost i optimizirala angažman. Ovo su razlozi zbog kojih AI u streamingu nije nužno loša stvar.

Bolje iskustvo gledanja/slušanja

Jeste li ikada osjetili deja vu dok ste listali svoje preporuke? Mnoge platforme koriste naše dosadašnje ponašanje kako bi formulirale nove prijedloge, što može postati iritantno. Kako bi se ovo riješilo, AI modeli dubokog učenja ne bi samo analizirali prošle korisničke odluke i navike, već bi također koristili podatke s više pametnih uređaja u stvarnom vremenu kako bi davali prijedloge temeljene na našem trenutnom raspoloženju i preferencijama.

Dodatno, AI može poboljšati audiovizualno iskustvo optimiziranjem kvalitete streaminga u skladu s mogućnostima našeg uređaja i brzinom interneta. YouTube je jedna od usluga koje koriste ovu tehnologiju.

Poboljšana pretraga i funkcije otkrivanja

Ogromna biblioteka dostupnog strimanog sadržaja može biti i blagoslov i prokletstvo. AI može olakšati frustracije tako što će poboljšati pretragu korištenjem obrade prirodnog jezika (NLP). NLP koristi deskriptivne upite koji ne ovise o ključnim riječima kako bi pružio širi raspon prijedloga temeljenih na našem raspoloženju, tonu ili preferencijama.

AI isto može analizirati potrošačke obrasce šire baze korisnika kako bi generirao popise temeljem različitih demografskih podataka, poput dobnih skupina, zajedničkih interesa i lokacija. U budućnosti bi AI modeli mogli to proširiti uključivanjem drugih ponašanja ako im, naravno, dozvolite da kopaju po vašim privatnim podacima.

Bolje značajke pristupačnosti

Prijevod generiran AI-jem već je vrlo precizan i stalno se poboljšava, omogućujući širem krugu korisnika da uživaju u streaming servisima. Jedna od najperspektivnijih primjena umjetne inteligencije su značajke pristupačnosti koje bi osobama s invaliditetom omogućile da iskuse strimani sadržaj. Korisnici sa smetnjama vida i sluha sada imaju koristi od automatiziranih titlova i audio opisa koji se generiraju u stvarnom vremenu i manje ovise o unaprijed generiranim skriptama ili kašnjenju titlova uživo.

Analitika i predviđanje

AI može značajno poboljšati sposobnosti analitike streaming servisa. Tako može pratiti angažman korisnika u stvarnom vremenu i ublažiti rizik implementacijom strategija zadržavanja ako brojke počnu padati. Modeli strojnog učenja također mogu predvidjeti ponašanje korisnika i tržišne trendove, pomažući uslugama da donesu informirane odluke o tome koje emisije promovirati ili povući. AI također može provoditi napredne A/B testove kako bi pomogao razumjeti što rezonira kod potrošača i optimizirati platforme kako bi točnije zadovoljile njihove potrebe.

Iako se umjetna inteligencija ponekad doživljava kao nametljiv i zlokoban razvoj, ona je alat koji može značajno poboljšati način na koji komuniciramo s tehnologijom. Prihvaćanjem AI-ja, streaming servisi mogu poboljšati kvalitetu iskustva, učinkovitost, pristupačnost i otkrivanje sadržaja, zaključuje Makeuseof.