Milijuni odraslih umire svake godine od pokvarene hrane koju pojedu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i upozorila da suvremene metode proizvodnje hrane mogu pridonositi bržem širenju bolesti
Istraživanja su pokazala da svake godine 1,2 milijuna ljudi starijih od pet godina u jugoistočnoj Aziji i u Africi umire od pokvarene hrane koja je mnogo smrtonosnija nego se prije znalo, navodi WHO.
Zapravo ta je brojka triput veća od procjene kojom je dosad raspolagala ta UN-ova agencija. Prije se uglavnom vjerovalo da su zaražena hrana i voda glavna prijetnja maloj djeci koja brzo dehidriraju, no utvrdilo se da je opasnost znatno podcijenjena kad je riječ od odraslima.
Starija djeca i odrasli osobito su osjetljivi na bolesti izazvane vodom i hranom zaraženom bakterijama kao što su Salmonella, Listeria, E. colli, Vibrio cholerae koja izaziva koleru ili virusom hepatitisa A.
'Doslovce milijuni umiru svake godine, a znamo da se mnoge te smrti mogu spriječiti', rekao je za Reuters WHO-ov ravnatelj za sigurnost hrane Jorgen Schlundt. Zdravstvene vlasti u razvijenim zemljama spremnije su dokumentirati opasnost od zaražene hrane testovima koji brzo mogu otkriti opasne bakterije u hrani, no takvi su standardi daleko od stvarnosti mnogih zemalja u razvoju.
WHO-ov stručnjak posebice je upozorio da se zbog globalizacije u proizvodnji i distribuciji hrane bolesti izazvane pokvarenom hranom brže šire. Jednostavnim potezima moguće je smanjiti razine kemikalija i otrova u hrani, primjerice izbjegavati uvjete u kojima nastaje plijesan.
Tehnikama uzgoja moguće je iskorijeniti mikroorganizme iz hranidbenog lanca, a nametnike pak tretirajući njihove domaćine. Važan korak u borbi protiv bolesti izazvanih zaraženom hranom jest podizati svijest u potrošača kako bi naučili ispravno pripremati namirnice.