alarmantno istraživanje

Ambalaža za hranu krcata kemikalijama povezanima s rakom dojke: Evo kako smanjiti rizik

26.09.2024 u 13:51

Bionic
Reading

Gotovo 200 kemikalija povezanih s rakom dojke koristi se u izradi ambalaže za hranu i plastičnog posuđa, a deseci tih karcinogena mogu migrirati u ljudsko tijelo, pokazalo je novo istraživanje

Studija je ukazala na to da većina izloženosti karcinogenima nastaje zbog plastike koja se koristi u pakiranju hrane, no 89 sumnjivih karcinogena pronađeno je i u papirnim i kartonskim posudama, piše CNN.

'Papir sadrži aditive poput emulgatora i ljepila, primjerice kada su papiri zalijepljeni zajedno ili kada postoji plastični sloj zalijepljen na papir', izjavila je koautorica studije Jane Muncke, direktorica i glavna znanstvena direktorica u Food Packaging Forumu, neprofitnoj zakladi sa sjedištem u Zürichu u Švicarskoj, koja se fokusira na znanstvenu komunikaciju i istraživanje.

Brojne kemikalije pronađene u studiji uključuju bisfenole, ftalate te perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari, poznate kao PFAS – kemikalije koje su povezane s brojnim zdravstvenim problemima.

PFAS, često nazivane 'vječnim kemikalijama' jer se ne razgrađuju u okolišu, koriste se za pakiranje hrane kako bi spriječili prodiranje masti i vode kroz ambalažu. PFAS se, npr., može pronaći i u tinti koja se koristi za ispis logotipa.

Rizici zbog kemikalija u ambalaži

Kemikalije iz obitelji PFAS povezane su s visokim kolesterolom, rakom i raznim kroničnim bolestima, kao i ograničenim odgovorom protutijela na cjepiva kod odraslih i djece, prema izvješću Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine.

Ftalati su povezani s pretilošću u djetinjstvu, astmom, kardiovaskularnim problemima, rakom te preranom smrću kod ljudi u dobi od 55 do 64 godine.

Bisfenol A (BPA) je endokrini disruptor koji se povezuje s fetalnim abnormalnostima, niskom porođajnom težinom te poremećajima mozga i ponašanja kod dojenčadi i djece. Kod odraslih je BPA povezan s razvojem dijabetesa, bolesti srca, erektilnom disfunkcijom, rakom te 49 posto većim rizikom od rane smrti unutar 10 godina.

Koraci za smanjenje izloženosti

Iako je na regulatornim agencijama da uvedu opsežne promjene da bi zaštitile opskrbu hranom, postoje koraci koje potrošači mogu poduzeti da bi smanjili rizik od otrovnih kemikalija i kancerogenih tvari, prema Institutu Silent Spring.

Izbjegavajte spaljivanje ili pougljenje hrane jer meso poput govedine, svinjetine, ribe ili peradi proizvodi kemikalije koje oštećuju DNK kada se peče na roštilju na visokim temperaturama ili otvorenom plamenu. Koristite ventilator prilikom kuhanja.

Zagađivači poput polikloriranih bifenila (PCB) nakupljaju se u masnoći, stoga uklonite i nju i kožu s mesa i ribe prije kuhanja te ocijedite višak masnoće tijekom pripreme obroka.

Birajte manje i mlađe plodove mora jer sadrže manje žive i drugih toksina od većih i starijih primjeraka, navodi Institut Silent Spring.

Iako se mnogo konzervirane hrane i pakiranja udaljava od BPA, neki proizvodi još uvijek koriste tu kemikaliju u podlozi. Zamjene uključuju akrilne i poliesterske smole, kao i polivinilkloridne (PVC) smole. Znanstvenici još uvijek nisu uvjereni u sigurnosni profil tih zamjena.

Savjeti

Kad god je moguće, birajte organske proizvode, meso i mliječne proizvode umjesto konvencionalnih – iako teški metali i dalje mogu biti prisutni, organska hrana je izložena manjoj količini pesticida.

Bacite plastične posude. Umjesto njih, spremite i zagrijavajte hranu u mikrovalnoj pećnici u staklenim posudama. Izbjegavajte neprianjajuće posude za kuhanje te zamijenite plastične boce i aparate za kavu staklenim ili onima od nehrđajućeg čelika.

'Postoje snažni dokazi za to da se 76 poznatih ili potencijalnih kancerogena koji izazivaju rak dojke, a prisutni su u materijalima koji dolaze u dodir s hranom, može naći u ljudima', rekla je Muncke.

'Izbacivanje ovih poznatih ili sumnjivih karcinogena iz hrane velika je prilika za prevenciju raka', dodala je Muncke.

Od novootkrivenih kemikalija u pakiranjima hrane, njih 40 su regulatorne agencije diljem svijeta već proglasile opasnima, prema studiji.

'Mnoge od ovih kemikalija već su klasificirane kao opasne za ljudsko zdravlje, ali se i dalje dopušta njihova upotreba u materijalima koji dolaze u dodir s hranom, a to im omogućuje migraciju u ono što jedemo', rekla je Jenny Kay, znanstvenica u Institutu Silent Spring, znanstveno-istraživačkoj organizaciji usmjerenoj na proučavanje veze između kemikalija i raka dojke kod žena. Nije bila uključena u studiju.

Stope raka dojke u porastu

Stope raka dojke kod žena mlađih od 50 godina su u porastu, a stručnjaci kažu da se taj trend ne može objasniti isključivo genetikom.

'Stope raka debelog crijeva također rastu kod mlađih ljudi', rekao je dr. Len Lichtenfeld, bivši zamjenik glavnog medicinskog službenika Američkog društva za rak, koji također nije bio uključen u studiju.

'Je li to pretilost? Alkohol? Nedostatak fizičke aktivnosti? Ili ekološki čimbenici? Mnogo je razloga', rekao je Lichtenfeld, 'i trebat će vremena da se utvrdi koji čimbenici imaju najveći utjecaj jer neke od ovih kemikalija mogu biti visokog, a neke niskog rizika.'

Udruga potrošačkih brendova, koja predstavlja tu industriju, izjavila je za CNN da se njezini članovi pridržavaju sigurnosnih standarda američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), temeljenih na dokazima.

'Ambalaža služi za zaštitu i očuvanje hrane da bi ostala sigurna za konzumaciju', rekla je Sarah Gallo, viša potpredsjednica udruge za politiku proizvoda i savezna pitanja.

'FDA pregledava i odobrava tvari koje dolaze u dodir s hranom kroz sustav koji se temelji na znanosti i procjeni rizika prije nego što te tvari dospiju na tržište', dodala je Gallo. 'Agencija također kontinuirano analizira sigurnost i regulira odobrene tvari nakon što su one već na tržištu.'

No FDA je bila kritizirana zbog neuspjeha u brzom rješavanju zdravstvenih problema vezanih uz 14.000 kemikalija za koje se zna da se dodaju hrani. Agencija će održati javni sastanak u srijedu kako bi predstavila svoje ideje o poboljšanju analize hrane nakon njenog stavljanja na tržište.

Mogući kancerogeni za rak dojke

Godine 2007. Institut Silent Spring objavio je popis od 216 kemikalija koje mogu uzrokovati tumor dojke kod glodavaca – što je ključna metoda za određivanje njihove toksičnosti, prema stručnjacima.

Ažuriranje tog popisa iz siječnja 2024. otkrilo je 921 potencijalno kancerogenu kemikaliju, uključujući njih 642 koje mogu stimulirati proizvodnju estrogena ili progesterona, što je poznati faktor rizika za rak dojke.

'Činjenica da je toliko potencijalnih kancerogena za rak dojke prisutno u ambalaži i da mogu migrirati u našu hranu samo je jedan primjer toga koliko smo nenamjerno izloženi kemikalijama svaki dan', rekla je Kay, suautorica ažurirane studije iz 2024., objavljene u časopisu Environmental Health Perspectives.

'Mnogi kancerogeni u hrani također su hormonski disruptori, a mnoge kemikalije s našeg popisa mogu oštetiti DNK', dodala je. 'Potrošači ne bi trebali pratiti svu znanstvenu literaturu o tome koje kemikalije treba izbjegavati. Na regulatorima je da prepoznaju opasnost i poduzmu mjere.'

Karcinogeni u plastici, papiru i kartonu

Nova studija, objavljena u utorak u časopisu Frontiers in Toxicology, usporedila je bazu podataka Instituta Silent Spring o ​​poznatim karcinogenima za rak dojke s bazom podataka o kemikalijama u kontaktu s hranom koje se prate kod ljudi, poznatu kao FCChuman.

FCChuman, koji je izradio Food Packaging Forum, popis je kemikalija koje dolaze u dodir s hranom i otkrivene su u majčinom mlijeku, krvi, urinu i tkivima.

'Studija je usporedila naš popis potencijalnih karcinogena za rak dojke s njihovim popisom kemikalija pronađenih u materijalima što dolaze u dodir s hranom kako bi se otkrilo koji od potencijalnih karcinogena mogu doći u ljudsku prehranu', izjavila je Kay. 'To je odličan način za određivanje prioriteta u tome koje će kemikalije doći pod regulatorne mjere.'

Otkrivene su kemikalije poput benzena, poznatog karcinogena povezanog s rakom dojke kod životinja i ljudi; 4,4’-metilenbis-(2-kloroanilina), vjerojatnog kancerogena povezanog s rakom mjehura; 2,4-toluendiamina, koji uzrokuje rak dojke i druge vrste raka kod životinja; te 3,3'-dimetilbenzidina i o-toluidina, boja koje se koriste za bojenje plastike i papira.

'Boje se mogu koristiti u plastici, papiru, kartonu i sličnim materijalima te mogu imati prilično toksične učinke', zaključila je Muncke.