odgovor rusiji?

Amerikanci vježbaju s nuklearnim oružjem, pogledajte lansiranje Minutemana

04.06.2024 u 15:47

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države izvele su planirano probno lansiranje nenaoružane interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Minuteman III, objavilo je Globalno zapovjedništvo američkog ratnog zrakoplovstva (AFGSC)

Prvo od dva lansiranja rakete Minuteman planirano ovaj tjedan obavljeno je iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Santa Barbari u Kaliforniji u utorak u 00.56 po lokalnom vremenu. Video u trajanju od 73 sekunde, koji je objavila baza, prikazuje lansiranje projektila dok je putovao u gornju atmosferu.

Projektili su sposobni isporučiti nuklearnu bojevu glavu i mogu putovati više od 9600 kilometara te doseći brzine od 23 macha (24.000 kilometara na sat). Oni su ključni dio arsenala američke vojske, čineći dio trijade američkog nuklearnog odvraćanja.

Probno lansiranje dolazi u trenutku pojačanih napetosti s Rusijom zbog invazije te zemlje na Ukrajinu i oštre nuklearne retorike. Između ostaloga, ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca najavio je vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem.

Prošlog studenog ruski su mediji likovali nakon neuspješnog testa ove rakete. Tada je AFGSC objavio da je lansiranje prekinuto 'zbog anomalije', bez daljnjeg objašnjenja.

AFGSC ne dovodi lansiranje u vezu s globalnim političkim kretanjima. Kako se navodi u njihovu priopćenju, lansiranje je dio rutinskih i stalnih aktivnosti namijenjenih demonstraciji da je nuklearna sila Sjedinjenih Američkih Država sigurna, zaštićena, pouzdana i učinkovita za odvraćanje prijetnji 21. stoljeća te također za osiguranje saveznika. Takvi testovi su se odvijali već preko 300 puta, a ovaj nije rezultat trenutnih svjetskih događaja.

'Naš nuklearni program temelj je obrane i međunarodne sigurnosti naše nacije', rekao je general Thomas A. Bussiere, zapovjednik Globalnog zapovjedništva zračnih snaga, dodavši da, kao dio te misije, američke snage pružaju strateško odvraćanje 24 sata dnevno te sedam dana u tjednu i spremne su odgovoriti u svakom trenutku kao dio nuklearne trijade s najvećom reakcijom, a probna lansiranja pokazuju i potvrđuju njihovu spremnost da isporuče sigurnu, učinkovitu i vjerodostojnu globalnu borbenu sposobnost.'

Povratna kapsula interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) putovala je približno 6800 kilometara do testnog mjesta u garnizonu američke vojske Kwajalein Atoll na Maršalovim Otocima.

ICBM, uključujući ministarstvo obrane, ministarstvo energetike i američko strateško zapovjedništvo, koristi podatke prikupljene s testnih lansiranja za kontinuiranu evaluaciju i razvoj.

Projektil Minuteman III može nositi nuklearne bombe. Ima domet viši od 9660 kilometara i leti brzinom od oko 24.000 kilometara na sat.