stanovnici oduševljeni

Biden stiže u rodno mjesto svojih predaka: Ovako izgledaju pripreme u irskoj Ballini

14.04.2023 u 10:56

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden i dalje je u posjetu Irskoj, a u petak, posljednji dan svog putovanja, posjetit će okrug Mayo, otkuda su u SAD odselili njegovi preci

Biden je s okrugom Mayo u Irskoj povezan putem svog pradjeda Edwarda Blewitta.

Biden bi trebao održati i govor ispred katedrale St Muredach u gradu Ballina u petak navečer. U tom gradu, otkuda potječe jedna grana njegove obitelji, stanovnici i gradske vlasti priredili su mu slavlje povodom 'povratka kući'.

Očekuje se da će na ulicama grada okupiti oko 20.000 ljudi.

Biden bi u Ballini trebao dobiti na poklon i ciglu iz kamina, koja je posljednji sačuvani komad kuće njegovih predaka u tom gradu.

Gradonačelnik Balline Mark Duffy, rekao je da su ljudi željno iščekivali predsjednikov dolazak. 'Ovo je događaj povratka kući, to je dobrodošlica kući gdje ima obitelj i prijatelje u okolici', rekao je za BBC.

Mags Downey Martin iz Gospodarske komore Ballina rekla je da je posjet Bidena 'epsko, nevjerojatno iskustvo izvan ovog svijeta za Ballinu'.

  • +6
Pripreme za dolazak Bidena u Ballini Izvor: Profimedia / Autor: Paul Faith / AFP / Profimedia

'Mislim, ne možete to kvantificirati. Ne možete reći što to znači za nas. S jedne strane, ovo je vrlo monumentalan dan - pozdravljamo povratak predsjednika Joea Bidena. Bio je ovdje 2016. kao potpredsjednik, imao je lijepu šetnju gradom, u potpunosti je uživao i svi su mještani imali priliku upoznati ga i rukovati se s njim. Ovo je put vrlo drugačije iskustvo, ali jednako važno i simbolično da se odlučio vratiti u Ballinu, vratiti se u svoj dom u okrugu Mayo', kazala je.

Bidena će u Ballini dočekati i glazba, a pred katedralom trebali bi nastupati poznati irski bendovi - The Academic, The Chieftains i The Coronas.

  • +4
Joe Biden u Irskoj Izvor: EPA / Autor: Tolga Akmen

Na putu prema Ballini Biden će imati i nekoliko stanica. Najprije će posjetiti svetište Knock u okrugu Mayo, koje katolici smatraju svetim mjestom te često u njega hodočaste. Biden će također posjetiti Centar za baštinu Sjeverni Mayo, čiji ured za istraživanje obiteljske povijesti radi s ljudima širom svijeta koji žele istraživati podrijetlo predaka iz okruga Mayo.