demokratski kandidat

Biden želi Harris, ali lista mogućih zamjena je poduža iako tri imena odskaču

21.07.2024 u 22:16

Bionic
Reading

Biden je podržao svoju zamjenicu Kamalu Harris kao zamjenu za demokratskog kandidata. Ali to nije gotova stvar i sve će se rasplesti narednih dana. Uz nju u igri je još troje igrača koji bi iz redova demokrata mogli ući u utrku za Bijelu kuću 5. studenog

Kamala Harris

Potpredsjednica ima Bidenovu podršku, a dobila ju je i od Billa i Hillary Clinton. Lojalna je Bidenu od prvog dana, a u posljednje vrijeme nije odgovarala na pitanja o predsjedničkoj kandidaturi, ali 2023. godine je komentirala je li spremna uskočiti na Bidenovo mjest ako on postane nesposoban obnašati dužnost. "Da, jesam, ako bude potrebno".

Gretchen Whitmer

Guvernerka Michigana je sve popularnijia demokratkinja sa Srednjeg zapada za koju su mnogi stručnjaci nagađali da će biti predsjednički kandidatkinja 2028. U prošlosti je vodila kampanju za Bidena i nije se sramila u svojim političkim težnjama. Ali za sada, kaže, njen posao "ostaje isti".

Gavin Newsom

Guverner Kalifornije brzo je izašao iz blokova i pohvalio Bidena kao "jednog od najutjecajnijih i najupečatljivijih predsjednika koje Amerika poznaje". I on bio u kombinacijama za Bijelu kuću 2028., nakon što je postao jedan od najžešćih surogata Bidenove administracije koji je posljednjih godina poradio na svojoj nacionalnoj vidljivosti..

Pete Buttigieg

Nije tajna da ministar transporta i deklarirani homoseksualac ima predsjedničke aspiracije. Kandidirao se za Bijelu kuću 2020. i često ga se proglašava jednim od najboljih komunikatora Bidenove administracije. Morao se nositi s brojnim krizama dok je bio na dužnosti.

BBC smatra da nije isključeno da uz četiri smpomenuta imena ispliva još poneko. Dodaju kako treba pripaziti i na: JB Pritzkera, guvernera Illinoisa, guvernera Kentuckyja Andya Besheara, guvernera Marylanda Wesa Moorea, senatoricu Amy Klobuchar i senatore Corya Bookera i Raphaela Warnocka. Anketa IPSOS za Reuters objavljena u utorak pokazala je da je jedina osoba koja bi mogla pobijediti Trumpa u studenom bila Michelle Obama. Ali bivša prva dama više je puta rekla da nema predsjedničke aspiracije.