Jedno od omiljenih jela iz djetinjstva; bakin biskvit s domaćim pekmezom od marelica. Popravlja loše raspoloženje, briše suze i odnosi tugu ... dovoljno je samo da zamiriše kuhinja.
Oplemenila sam ga ušećerenim citrusima, limunom i narančom, prelila taj tren osmišljenim preljevom od domaćeg pekmeza od marelica, Calvadosa i cijeđenog limuna.
Cmoljava sam zadnjih dana, poput ovog vremena. Pritom i nostalgična.
Nedostaje mi baka i njezino kuhanje. Iako sam svjesna da bih, da sam ostala na njezinoj prehrani danas bila - PREuhranjena.
Ali lijepo je kad baka kuha, a ti se igraš ili učiš i stan odjednom zamiriše na biskvit. To je moja hrana za utjehu. Definitivno. Zato sam ga i ispekla. I gotovo sama pojela
Dobila sam domaće, nešpricane limune i naranče iz Dubrovnika i puna mi ih je kuhinja
Zajedno s bakinim biskvitom tvore najjednostavniji, a najukusniji kolač za utjehu, hrabro podnošenje kraja zime i nadolaska proljeća i ... promjena.
Velikih, nepoznatih, uzbudljivih prije kojih se lijepo na tren vratiti pod bakine skute
i omirisati/okusiti poznato, srcu i želucu drago jelce.
za 6 osoba
šećerenje limuna i naranči
1 veliki limun
1 velika naranča
šalica vode
šalica šećera
par komadića oguljenog svježeg đumbira
Limun i naranču nasjeckajte na ploške i dobro isperite. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da zakipi. Voda. Ubacite nasjeckane citruse i pustite da se kuhaju
1 minutu. Procijedite ih i isperite pod mlazom hladne vode. U lonac ulijte jednaku količinu šećera i vode. Pustite da se na laganoj vatri šećer otopi i tekućina dobije male mjehuriće. Ubacite citruse i pustite da se krčkaju sat vremena. Ne smiju zakipjeti, stoga ih doista držite na laganoj vatri.
Kad su gotovi izvadite ih i smjestite na masni papir. Pustite da se suše
biskvit
185 g maslaca
2 šalice brašna
3 jaja
1 šalica šećera
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
prstohvat mljevene vanilije ili žličica ekstrakta vanilije
šaka naribane korice limuna
šaka naribane korice naranče
1/4 šalice mlijeka
Zagrijte pećnicu na 180 C. Maslac rastopite. U jednoj posudi umutite jaja, šećer, vaniliju i koricenaranče i limuna. Dodajte pjenastoj smjesi rastopljeni maslac i dobro sve izmiksajte. Ubacite brašno i prašak za pecivo, dodajte mlijeko i sve još jednom dobro izmiksajte. Izlijte smjesu u kalup i ubacite u pećnicu.
Pecite 40 minuta, odnosno dok vam drveni štapić ne izađe čist i gladak iz tijesta.
preljev
2 žlice pekmeza od marelice
žlica Calvadosa
sok 1 limuna
Stavite lončić na laganu vatru i ubacite sastojke. Miješajte ih dok se ne pretvore u sirup.
Kad je gotov biskvit izvadite ga iz pećnice, ukrasite ušećerenim citrusima i prelijte preljevom
Jedite dok je toplo i ...
... utješite se ;)