KRITIKA VLADE

Čačić: Očekujem energičnijeg Josipovića u drugom mandatu

06.12.2014 u 21:49

Bionic
Reading

Na izbornoj skupštini Narodne stranke-reformista u subotu u Slavonskom Brodu izabrano je vodstvo gradske organizacije reformista, a predsjednik stranke u izjavi novinarima kao glavne propuste Milanovićeve Vlade istaknuo je nedovoljno korištenje sredstava iz fondova Europske unije, te izostanak investicija javnih tvrtki. Ujedno, podsjetio je da njegova stranka podržava predsjedničku kandidaturu Ive Josipovića

Ustvrdio je da je nakon projekata sanacije brodogradnje, fiskalizacije i legalizacije objekata pokrenutih u prvoj godini rada Vlade, nastao zastoj - nakon njegovog i odlaska Slavka Linića iz Vlade.

'Poruke koje nam šalje su potpuno jasne: 'Ništa nećemo učinit, pokušavamo održati socijalni mir. Pa makar to značilo da ne mijenjamo broj ljudi u javnoj upravi niti uvodimo jasne kriterije, te da će pravosuđe ostati najnesposobnije u Europi i teret gospodarstvu'', rekao je Čačić, komentirajući učinke aktualne Vlade.

Posebno se osvrnuo na izostanak investicija od strane HEP-a.

'Državne tvrtke ne samo da su investiciono mrtve, nego su za 18,2 posto pale u odnosu na ranije investicije iz vlastitih izvora. Posebno tragičan je primjer HEP-a koji je u posljednje dvije godine imao profit od 2,2 milijarde kuna koje su povučene u proračun i potrošene', rekao je Čačić.

Naglasio je kako je Hrvatska u 2013. godini uplatila u EU proračun 560 milijuna kuna više nego što je povukla, dodavši da rezultati i za 2014. neće biti puno bolji.

No, na upit vidi li rješenje u prijevremenim parlamentarnim izborima Čačić kaže da ne vidi jer, prema njegovom mišljenju, 'druga strana ne nudi ništa'.

Čačić je podsjetio da Narodna stranka-reformisti na predstojećim predsjedničkim izborima podržava Ivu Josipovića, od kojeg, kako kaže, očekuje da će u novom mandatu biti energičniji. Reformisti su Josipovića podržali još krajem rujna, na osnivačkoj skupštini stranke u zagrebačkom hotelu Westin.

'Raspravljajući o kandidatima, zaključili smo da su javno izneseni stavovi predsjednika Josipovića na tragu našeg programa i od njega očekujemo da svojim angažmanom na reformama u drugom mandatu opravda našu podršku', rekao je tada Čačić.

Na izbornoj skupštini za predsjednicu slavonsko-brodske gradske organizacije Narodne stranke - reformista izabrana je Smiljka Šakić. Za predsjednika Brodsko-posavske županijske organizacije reformista očekuje se da će ovih dana biti izabran Željko Landeka, koji je, kako se neslužbeno doznaje, jedini kandidat.