nove mjere

Capak: Preporučit ćemo otkazivanje svih skupova s više od 100 ljudi, situacija s trajektom u Splitu nije bila pripremljena

11.03.2020 u 19:41

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je najnovije detalje mjera protiv širenja koronavirusa. Preporučiti će da se otkažu svi skupovi na kojima bi bilo više od 100 osoba

Dok je to mjera na koju se Vlada pripremila, odnosno, koja se izvodi prema planu, ima jedan problem. Brod pristigao u Split iz Ancone navodno se ne može vratiti jer Talijani ne žele primiti svoje sugrađane.

"Ta informacija nam je stigla, da ne žele primiti svoje građane. Dakako, mi ćemo ih zadržati i ići će u karantenu, a oni neka kontaktiraju svoje vlasti zbog repatriacije, a dotle će biti kod nas u karanteni. Naravno da takva situacija nas prisiljava na drastičnije mjere, a to je zabrana takvog prometa", kazao je Capak gostujući na RTL-u.

Pojasnio je zašto se Hrvatska uopće odlučila primiti Jadrolinijin brod 'Marko Polo'.

  • +4
Dovođenje potencijalno zaraženih koronavirusom u karantenu Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Situacija nije bila pripremljena, a bili smo spremni na sve ostalo, karantenu i načine sprečavanja širenja zaraze', kazao je Capak.

Ipak, postoji još jedna neobična situacija. Transport između Italije, Makedonije i Srbije sad stoje na granici Hrvatske i Srbije pa se pitanje jesu li ugroženi. Odnosno, jesu li Hrvati ugroženi od njih.

"Za one koji se ne zadržavaju u Hrvatskoj, nema potrebe provoditi mjere, neće biti u kontaktu s našim građanima pa mi epidemiolozi preporučamo da ih se pusti. Ujedno, praktički smo zatvorili granice, ali povratak nazad je moguć", objasnio je Capak.

Sastanak u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Potvrdio je da se na sastanku preporučilo otkazati masovna okupljanja.

'Sutra ćemo preporučiti da se otkažu svi skupovi na kojima bi bilo više od 100 osoba', zaključio je Capak.