Ječam obiluje vitaminima B kompleksa i zato se često preporučuje kao 'unutrašnja' kozmetika. Sipa i ječam daju poseban okus i odlična je varijacija crnog rižota
SASTOJCI:
60 ml maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, nasjeckanog
1 glavica ljubičastog luka, nasjeckana
1 rebro lisnatog celera, nasjeckan
1 lovorov list
700 g svježe sipe, očišćene i narezane na kockice
200 ml bijelog suhog vina
300 ml pirea od rajčica
naribana korica limuna
2 žlice crnila od sipe
2 žlice maslaca
sol i svježe mljeveni papar
1 šalica ječma
1 vezica peršina, nasjeckana
PRIPREMA:
Kuhajte ječam u slanoj, kipućoj vodi 10 minuta, da malo omekša, zatim ocijedite.
Zagrijte maslinovo ulje u loncu i dodajte luk i celer. Pirjajte dok ne omekšaju i dodajte češnjak, lovor, ječam i sipu. Pirjajte 10-ak minuta, podlijte s vinom i pustite da vino ispari. Dodajte crnilo od sipe i pire od rajčica. Posolite i popaprite i dodajte naribanu koricu od limuna. Smanjite vatru i pirjajte dok ječam i sipa nisu mekani, još 20-30 minuta. Eventualno podlijte s malo vode, ako ječam upije svu tekućinu. Na kraju dodajte maslac i peršin i poslužite.