konvektivne oborine

DHMZ objavio posebno upozorenje: 'Vrijeme u ovim regijama bit će opasno po život'

03.10.2024 u 07:30

Bionic
Reading

U četvrtak se očekuje učestala kiša, ponegdje i obilna, uz svježije i vjetrovitije vremenske uvjete. Bit će oblačnije i kišovitije nego u srijedu, a probleme bi mogao izazvati vjetar, posebno bura na sjeveru Jadrana i jugo na jugu. Zbog ozbiljnosti vremenskih prilika te gotovo sigurnih obilnih oborina, lokalno su moguće bujice i porast vodostaja. DHMZ je zato izdao posebno upozorenje

"Prognozirana obilna intenzivna oborina tijekom sljedeća tri dana mogla bi uzrokovati bujične i urbane poplave, a koje u nižim dijelovima slivova mogu uzrokovati visoke vodostaje rijeka s mogućim ulaskom u mjere obrane od poplava.

Početak nepovoljne hidrološke situacije s bujičnim i urbanim poplavama je od jutros na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru (npr. Gornja Dobra, Kupa), dalje uz granicu sa Slovenijom, a s daljnjim razvojem vremena od noćas i nadalje i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru.

Obilna oborina prognozirana za kraj četvrtka (3. listopada) i petak (4. listopada) će također povećati mogućnost bujica uz središnju i južnu jadransku obalu i u zaleđu. U nižim dijelovima slivova tečenje će usporiti i podizati vodostaje rijeka i sljedeći tjedan", priopćio je DHMZ.

Dalje kažu: "Europski centar za srednjoročne vremenske prognoza (ECMWF) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like daje visoke izglede za obilne oborine (iznad 150 mm) u narednih deset dana od kojih će se glavnina ostvariti do ovog vikenda.

Stoga hidrološki model Europskog sustava upozorenja na poplave (EFAS) ukazuje na značajnu mogućnost pojave velikih voda na Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i Savi, Muri i Dravi sljedećih dana."

Gdje prijete poplave i bujice?

"Velika količina oborine u kratko vrijeme može prouzročiti bujične i urbane poplave počevši od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Sa širenjem oborina danas, tijekom sljedeće noći i dana i mogućnost pojava bujica se širi na Liku, Dalmaciju i zaleđe.

Poseban naglasak stavljamo na Gornju Dobru (Ogulin), Otuču (Gračac), Liku, Gacku, Zrmanju, Zadar i zadarsko zaleđe. Tijekom noći s četvrtka (3. listopada) na petak (4. listopada) i u petak se takva mogućnost povećava i na području središnje i južne Dalmacije zbog razvoja konvektivnih oborina", priopćio je DHMZ.

Brojna meteoupozorenja

U četvrtak će biti aktivirana brojna meteoupozorenja. U istočnoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno vrijeme s kišom, ponegdje će pasti i veće količine padalina. Uz slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dnevne temperature će se kretati između 11 i 14 °C.

Slične temperature očekuju se i u središnjoj Hrvatskoj, uz sjeveroistočni vjetar, oblačno vrijeme te povremenu kišu, koja će ponegdje biti obilnija, osobito u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici moguće su obilne kiše, lokalno više od 100 litara po kvadratnom metru. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, dok će na moru bura biti jaka, mjestimično olujna, s mogućim orkanskim udarima podno Velebita krajem dana. Temperature uz obalu bit će između 13 i 18 °C, a u gorskim predjelima od 9 do 13 °C.

DHMZ navodi: " Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu".

"Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", priopćio je DHMZ.

  • +47
Dubrovnik: Jaka kiša i nevrijeme uzrokovala poplave u određenim dijelovima grada Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Jako i olujno jugo, povremeno i bura

Na srednjem Jadranu temperature će biti od 17 do 23 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije između 14 i 19. Očekuje se jugo, mjestimično jako i olujno, a povremeno će se pojaviti bura. Vrijeme će biti oblačno s kišom, naročito na sjeveru Dalmacije gdje se očekuje veća količina oborina. Na obali i otocima mogući su jači pljuskovi s grmljavinom te lokalne nevere.

Na krajnjem jugu Hrvatske bit će također oblačno, s povremenom kišom i jakim jugom, koje će povremeno imati olujne udare. Temperature će se kretati između 18 i 24 °C.

U petak se očekuje promjenjivo vrijeme, uz najčešće oborine u unutrašnjosti, ali u manjoj količini nego u četvrtak. Kiša će povremeno padati i tokom vikenda, češće u subotu, dok se u nedjelju očekuje djelomično razvedravanje i porast dnevnih temperatura. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, koji će u petak mjestimično biti i jak.

Na Jadranu promjenjivo s kišom i grmljavinom

Na Jadranu će biti promjenjivo s kišom i grmljavinom. Bura će oslabjeti tokom petka i ponegdje okrenuti na sjeverozapadni vjetar. U nedjelju se očekuje više sunčanih perioda, dok će kiša mjestimice padati uglavnom na jugu. Temperaturne vrijednosti neće se bitno mijenjati", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.