s kim će na izbore

Doznajemo što je u pozadini Puljkove političke bombe

31.03.2022 u 09:55

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević podnose ostavke na svoje dužnosti, a u idućim danima isto će učiniti većina gradskih vijećnika, pa će drugi najveći grad u državi ponovno birati svoju gradsku vlast na izborima koji će se po svemu sudeći održati u lipnju

Rezultat je to optužnice koju je Državno odvjetništvo podnijelo protiv Ivoševića zbog navodnih prijetnji Slobodnoj Dalmaciji, nakon čega se Puljkova 'programska koalicija' - koja ni dosad nije imala većinu u Gradskom vijeću - potpuno raspala. Svoju suradnju s gradonačelnikom 'zamrznule' su stranke Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo! i Nezavisna lista Branke Ramljak, a potpuno ju je prekinuo Most.

Kako je tportalu potvrđeno, na izvanredne izbore Puljak namjerava izaći u istom sastavu, dakle njegovi kandidati za zamjenika gradonačelnika ponovno će biti Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić. Ovaj posljednji danas ne podnosi ostavku, nego će nastaviti obavljati poslove u gradskoj upravi - po svemu sudeći kako Split ne bi ostao obezglavljen i kako premijer Andrej Plenković ne bi imenovao svog povjerenika za vođenje grada.

'Proračun postoji i grad će u idućih nekoliko mjeseci normalno funkcionirati', rekli su za tportal u splitskoj gradskoj upravi.

Neslužbeno se može doznati da su u Puljkovoj stranci Centar nedavno proveli istraživanje javnog mnijenja i dobili rezultate zbog kojih su uvjereni u novu pobjedu na izborima. Optužnicu protiv Ivoševića ondje smatraju potpuno neosnovanom i prepunom rupa, a uvjereni su da upravo on - zbog vidljivih akcija uvođenja komunalnog reda u gradu - izvrsno kotira među biračima.

'Ovo je naprosto trebalo prekinuti: Ivicu Puljka konstantno bi prozivali zbog nedosljednosti jer se ne odriče svog suradnika pod optužnicom, to bi bio veliki teret, a ovako idemo pred birače koji će se izjasniti o svemu. Prihvatili smo blef oporbe koja konstantno zaziva nove izbore', rekao je isti sugovornik tportala.

  • +2
Bojan Ivošević i Ivica Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

>> Otkrivamo detalje: Što zapravo stoji u optužnici protiv Bojana Ivoševića i što su DORH-u rekli svjedoci

U oporbi su mahom konsternirani rušenjem vlasti i raspisivanjem izbora. Željko Kerum u srijedu navečer i dalje nije vjerovao da će se to dogoditi, no najavio je kandidaturu, a u neprilici je i HDZ jer će na brzinu morati organizirati kampanju. Pitanje je hoće li njihov kandidat biti Vice Mihanović, i dalje opterećen dvojbama oko svoga doktorata na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, ili će u igru ući novi igrači.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

U tom kontekstu spominje se ponovno aktiviranje bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, danas saborskog zastupnika, ali još je izvjesnija kandidatura mladog Stipe Čogelje, danas zamjenika splitsko-dalmatinskog župana. Tportal je dobio potvrdu da HDZ ozbiljno razmatra upravo ovu opciju.

Kako bi se u lipnju održali izbori i za Gradsko vijeće, a ne samo za gradonačelnika, potrebno je da svoje ostavke potpiše najmanje polovica vijećnika - ali i da to službeno potvrde stranke s čijih lista su oni izabrani, jer po zakonu uvijek postoji teoretska mogućnost da vijećnike u ostavci zamijene drugi kandidati s izbornih lista.