CRNA LISTA

EU udara na rusku političku i vojnu elitu

14.03.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Zemlje Europske unije sastavile su listu od 120-130 imena visokih ruskih dužnosnika kojima će biti uskraćene vize za EU i zamrznuta imovina na tlu 27 zemalja članica u sklopu sankcija Bruxellesa Rusiji izazvanih okupacijom dijela Ukrajine, objavio je Reuters u petak

Svojevrsnu crnu listu su sastavili diplomati koji stekli iskustvo radeći u Rusiji, a nju bi trebali potvrditi europski dužnosnici u Bruxellesu. Jedan od dužnosnika koji je umnožio listu kazao je da se na njoj nalaze imena ruskih generala i drugih visokih dužnosnika ruskog vojnog i političkog establišmenta.

Prema pisanju EU Observera, na listi se osim najbližih suradnika predsjednika Rusije Vladimira Putina, nalazi i vođa 'Noćnih vukova' bajker Aleksandar Zaldostanov. EU Observer navodi da su na vrhu liste Putinov ministar obrane Sergej Šojgu, a slijede šef Ureda Sergej Ivanov, šef tajnih službi Aleksandar Bortnikov i zapovjednik Crnomorske flote Aleksandar Vitko.

U političkom dijelu, lista bi mogla da obuhvati predsjednicu gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinu Matvijenko, zamjenika premijera Dimitrija Rogozina, predsjednika vanjskopolitičkog odbora Dume Alekseja Puškina i nacionalističkog političara Vladimira Žirinovskog, koji je na prosvjedima pozivao na pripajanje Krima Rusiji.

Sankcije prijete i prvim ljudima ruskog biznisa, a na toj listi su direktor Gazproma Aleksej Miler, šef Rosnjefta Igor Sečin i direktor ruskih željeznica Vladimir Jakunjin, za kojega EU Observer navodi da ima brojne nekretnine u Londonu. I konačno, na dijelu liste 'živopisnih osoba' koje se povezuju s Putinom nalaze se čečenski lider Ramzan Kadirov, koji je navodno poslao čečenske dobrovoljce na Krim, glavni urednik programa Russia Today Dimitrij Kiseljov.