Hijaooo što ću sada postati trnom u oku svim nemesojedima ... ili neću, jer nisam Martha Stewart ;). Gđica Gica je pojedena u čast nove nam godine (okej, sam čin i tradicija/vjerovanje su pomalo barbarski) i dragih prijatelja koji nam bijahu u posjeti
Dvoje vegetarijanaca sjedilo je s nama za stolom i gledalo kako se tučemo za koricu eko odojka .. strašno. Izdržali su iz čiste ljubavi. Prema nama kao ljudima, prijateljima i bračnim drugovima ;).
Stol je postavljen u maniri ''jako smo fini i urbani ljudi'' kojih...
... ima dovoljno da pojedu dobar komad Gđice Gice i pritom vjeruju kako će im taj barbarski čin donijeti sreću u Novoj godini. Imala sam i eko patku u škrinjici, ali perad čeprka po koječemu, pa tako simbolizira čeprkanje po prošlosti, a mi smo svi mladi i samosvjesni ljudi koji se žele razvijati. Stremimo ka novim izazovima, dakle prema naprijed, poput Gđice Gicekoja to također čini svojom njuškicom. Sirota :(
Većina ljudi s fotografije sudjelovala je u jedenju Gđice Gice. Čast izuzecima; Rujani i Sanjinu koji su to stoički podnijeli jedući raznovrsne salate i juhu od buće
Eko odojak ilitiga eko swein pristigao je u škrinjicu mojih roditelja s provjerene farme tatinog prijatelja pa pomislih kako ga valja ispeći u čast novoj godini i pristiglim nam prijateljima iz Njemačke
Do sada nikada nisam pekla odojak, zato što ga uglavnom nisam niti jela.
Ali, vremena se mijenjaju, a s njima i ljudi Iako je gotovo sredina siječnja, još uvijek stignete pripremiti GđicuGicu za svoje prijatelje
Prije nego sam, prošle godine, krenula na Bali pogledala sam jednu epizodu
No Reservations (Anthony Bourdain) gdje navedeni gospodin tamani odojka pečenog na laganoj vatrici i zalijevanog vodicom iz kokosovog mlijeka.
Pogledajte video na kraju teksta pa mi napišite kako djeluje na vas.
Mene je očarao! Nagovarala sam prijatelja/susjeda chef-a par excellence
da učinimo isto s komadom novogodišnjeg odojčića, ali kako to nikada nismo radili, odlučili smo se za sljedeću varijantu;
komad odojka (rebrica) dostatan za 5 ljudi
2 boce kvalitetnog piva od 1/2 l
sol
pesto (od bosiljka)
med
par listova svježe kadulje
1 kg mladog krumpira
Zagrijte pećnicu na 180 C
Meso je potrebno odlediti prije pečenja. Potom ga dobro nasolite sa svih strana i pestom premažite unutrašnjost. Položite ga na rešetku u pećnicu i ispod stavite protvan u koju ćete se cijediti sokovi.
Ako ste naumili odojak servirati uz pečeni mladi krumpir dodat ćete ga sat vremena prije kraja pečenja mesa, jer se odojak peče 2 i pol do 3 sata.
Preporučam da krumpir isperete, prerežete na polovice i ubacite u kipuću vodu na par minuta. Potom ga ocijedite i smjestite u protvan s kojom grančicom ružmarina, krupnom soli i maslinovim uljem.
Nadalje, nakon sat i pol pečenja počnite odojak zalijevati vlastitim mu sokom i pivom - naizmjence. I okrenite ga par puta tijekom pečenja.
Ubacite krumpire u protvanusat vremena prije kraja i smjestite ih točno ispod odojka kako bi se sokovi cijedili po krumpiru.
Ako imate vegetarijanace za stolom mislite na njih prije pa odvojite količinu krumpira koju ćete ispeći posebno ili im osmislite neko prigodno, bezmesno jelo.
40ak minuta prije kraja pečenja koricu odojka premažite kombinacijom meda i listova kadulje. I dalje sve zalijevajte pivom i mesnim sokovima.
Kad je korica poprimila hruskavo karamelizirani izgled izvadite meso iz pećnice, razrežite ga i poslužite s pečenim krumpirima i puuuno zelenolisne salate
Otvorna fotografija je odabrana kako ovaj mutnjikavo stilizirani prizor pečenog odojka ne bi uznemirio ljude drugačijih uvjerenja. Istima ne preporučam ni gledanje videa. Iako, dio s mesom ne traje dugo, a ima i lijepih kadrova samoga Balija
.