nema predaha

Grčevite borbe u Kursku, u Donbasu Rusi sve bliže zauzimanju još jednog grada

23.09.2024 u 23:03

Bionic
Reading

Sukobi između ruskih i ukrajinskih snaga nastavljaju se s intenzitetom u nekoliko ključnih područja, posebno u ruskoj regiji Kursk i južnom Donbasu

U regiji Kursk, ruske i ukrajinske vojske neprekidno napadaju položaje jedna druge. Ruska ofenziva zapadno od Sudže, koja se činila uspješnom, usporila je nakon što su ukrajinske brigade, koje su u kolovozu uspostavile uporište na ruskom teritoriju, pokrenule prekogranični napad bliže selu Gluskovo. Iako su ukrajinske snage uspjele penetrirati nekoliko kilometara u ruske obrambene linije, njihov protunapad ovdje nema potrebnu dubinu i snagu.

Očekuje se da će ishod ove bitke ovisiti o tome koja će vojska prva probiti drugu liniju obrane protivnika. Na ruskoj strani, ofenziva na selo Liubimovka može značajno oslabiti ukrajinsku sposobnost opskrbe svojih snaga u Kursku.

Ukrajinci su prepoznali glavni smjer ruskog protunapada — prema istoku od Korenova i Gluskova prema Sudži. Na temelju toga, provele su plan bočnog manevara protiv ruskih snaga. Ukrajinske trupe izvele su dva napada: jedan na jugu i jedan jugoistočno od Gluskova, ali su naišle na otpor ruskih rezervi, koje su uspjele zaustaviti njihov napredak, piše ruski neovisni portal Meduza.

Ruska strategija i izazovi

Rusija se suočava s izazovima, posebice s udaljenostima između svojih napada i ciljeva. Naime, selo Liubimovka nalazi se oko 15 kilometara od ruskih pozicija, što otežava artiljerijskim jedinicama da pruže potrebnu podršku. Ipak, rusko zapovjedništvo moglo bi iznenaditi ukrajinske snage odlaskom na alternativne napade, poput onih duž autoceste Sudža-Sumi, koja predstavlja glavnu opskrbnu liniju za ukrajinske trupe.

Također, ruske trupe su pokrenule lokaliziranu ofenzivu istočno i jugoistočno od Sudže, gdje su već uspjele ponovno osvojiti selo Borki. Iako je teren težak, uspješna ofenziva bi mogla omogućiti ruskim snagama da dođu do ključne autoceste.

Intenziviranje borbi u Donbasu

U južnom Donbasu, ruske snage nastavljaju s velikom operacijom da protjeraju ukrajinske trupe iz tog područja. Nakon što su zaustavili napredovanje prema Pokrovsku u kolovozu, ruske snage su se preusmjerile na napade dalje na jug. Početkom rujna, ruske trupe su zaobišle grad Selidove i napale Kurakove, glavno logističko središte ukrajinskih snaga u južnom Donbasu.

Sredinom rujna, ruske snage su zauzele grad Ukrainsk, a prema izvješćima ukrajinskih izvora, nastavili su napredovati prema zapadu s ciljem da dođu do zapadnog kraja rezervoara Kurakhove. Osim toga, ruske trupe pokušavaju napredovati prema Kurakhove s juga, približavajući se iz gradova Krasnohorivka i Marinka.

S obzirom na to da ruske snage nastoje opkoliti grad Vuhledar, situacija za ukrajinske trupe postaje sve teža. Ruske jedinice napreduju iza vuhledarske grupacije iz sela Prechystivka, koje su nedavno zauzele. Ukrajinske snage će vjerojatno morati napustiti Vuhledar kako bi izbjegle opkoljavanje, a time bi ruske snage dobile mogućnost napada na Kurakhove s juga.

Bitka za Toretsk i Časiv Jar

U posljednjim mjesecima, ruske snage su ušle u središte grada Toretsk, gdje su ukrajinske snage poslane kao rezerve, no to nije bilo dovoljno da se zaustavi rusko napredovanje. Brzo napredovanje ruskih trupa prema Toretsku iz Klishchiivke dodatno komplicira situaciju za ukrajinske vojnike.

Ruske snage su prešle Siverskyi Donets–Donbas kanal, što im omogućava prodor duboko u ukrajinske obrambene linije. Istodobno, ruske trupe pokušavaju zaobići Časiv Jar, glavno utvrđeno područje sjeverno od Toretska. Iako su mnoge ruske jedinice prebačene u Kursku regiju, to je usporilo njihov napredak prema Časiv Jaru.

Prebacivanje ukrajinskih trupa iz Časiv Jara prema Sudži i Pokrovsku oslabilo je obranu grada. Odluka o sudbini Časiv Jar, najvjerojatnije će se donijeti nakon što ruske snage zauzmu Toretsk. Izgleda da šanse ukrajinskih snaga da zadrže ovaj grad postaju sve manje.