DVA DESETLJEĆA TRADICIJE

Hajduk pred trofejem, nitko još nije 'okrenuo' finale kupa

09.05.2013 u 10:37

Bionic
Reading

Odigran je prvi dvoboj 22. finala hrvatskog nogometnog kupa i, pratimo li tradiciju, Hajduk je vrlo blizu osvajanju novog trofeja

Hajduk je na Poljudu preokretom svladao Lokomotivu s 2:1 i za dva tjedna na maksimir nose kapital koji ne obećava ništa osim nove lavovske borbe za novi trofej u poljudskoj vitrini. Izgledi za podizanje Rabuzinovog sunca čine se prilično izjednačenima, ali jedan podatak iz povijesti ozbiljno je upozorenje Dinamovim mladićima i ostalim igračima Lokomotive.

Naime, nikad nitko nije okrenuo prednost u finalima kupa. U dva navrata ('97. i '99.) se igrao jedan dvoboj pa tako što nije ni bilo moguće, a u preostalih 19 slučajeva 15 je puta momčad koja je pobijedila u prvom dvoboju nakon uzvrata i podizala lijepi trofej. Hajduku bi, nastavi li tu tradiciju, ovo bio šesti trofej u hrvatskom kupu i čak šeti kojega bi osvajali u gostima. Na Poljudu su slavili samo 2003. protiv pulskog Uljanika.

Prednost od 2:1 posebno je varljiva, a na uzvrate finala kupa taj se rezultat nosio u dva navrata. Rijeka protiv Hajduka 2005. i Hajduk protiv Šibenika 2010. i u oba navrata trofej je potvrđen novim pobjedama i u uzvratu. Lokomotiva će u borbi za prvi trofej u svojoj povijesti morati srušiti i renomirane Splićane i neugodnu tradiciju koja traje predugo da bi bila sasvim slučajna.

Nakon 2:1 na Poljudu Hajduk je (Vukušić, Ibričić) s 2:0 u finalu 2010. slavio i u Šibeniku