odnos prema nebošnjacima

HNS BiH kritizirao gradonačelnicu Sarajeva zbog relativiziranja napada na katolike i pokušaja da sve poveže s Milanovićem

15.12.2021 u 13:23

Bionic
Reading

Hrvatski narodni sabor BiH ocijenio je u srijedu da pokušaj minimiziranja prijetnji smrću upućenih katoličkoj obitelji u Sarajevu pokazuje odnos prema nebošnjacima u tome gradu, te su osudili pokušaj gradonačelnice Benjamine Karić da incident poveže s izjavama predsjednika Zorana Milanovića

"Šovinistički napad na imovinu katoličke obitelji i prijeteće poruke 'šaranja kalašnjikovom' zbog isticanja simbolike Božića na svojim kućnim vratima prikazuje realnost svega što je Sarajevo postalo i svega onoga što (više) nije", navodi u priopćenju HNS-a BiH.

"Pokušaj minimiziranja ovog sramnog čina prema katoličkoj obitelji zorno prikazuje politički mentalitet koji sve nepripadnike većinskog konstitutivnog naroda i vjere žele svesti na građane drugog reda", dodaje se u priopćenju krovne političke organizacije Hrvata Bosne i Hercegovine, koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom.

Sarajevskoj katoličkoj obitelji ispisane su prijeteće poruke nakon što je na ulaznim vratima stana istaknula adventski vjenčić.

Gradonačelnica Benjamina Karić (SDP BiH) izjavila je nakon objave informacije da bi incident mogao biti reakcija na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i relativiziranja razmjera genocida u Srebrenici.

Iz HNS-a BiH ističu kako skretanje "odgovornosti i krivice za ovaj čin na nekoga drugog predstavlja licemjeran potez" i dodaju kako pokušaj relativiziranja ovoga napada na katolike u Sarajevu predstavlja kontinuitet političara u glavnome gradu BiH prema nebošnjacima. U HNS-u su izrazili očekivanje da će gradonačelnica Karić, koju su nazvali "probosanskom građankom", posjetiti napadnutu obitelj i iskazati im potporu u božićnom razdoblju.

Sarajevska je policija u utorak identificirala i privela osobu za koju je utvrđeno kako je na ulaznim vratima stana jedne obitelji deklariranih katolika u Sarajevu ispisala poruke mržnje. Poruke su ispisane uz izvješeni adventski vijenac, a pozivale su na "pokrštavanje" te su sadržavale prijetnju ubojstvom.

Kao autor tih poruka identificirana je osoba za koju je utvrđeno da je duševni bolesnik. Policija je u srijedu priopćila kako je zbog incidenta privedena osoba inicijala E.B. (36), a očevidom je utvrđeno da je on i po svome stanu ispisao poruke kakve je ostavio na vratima obitelji kojoj je prijetio. Nakon kaznene obrade, smješten je na liječenje u psihijatrijsku bolnicu u Sarajevu.