VELESILE U BEČU

Hoće li uspjeti novi diplomatski pokušaj spašavanja mirovnih pregovora o Siriji?

17.05.2016 u 08:51

Bionic
Reading

Velesile će u utorak u Beču ponovo pokušati oživiti mirovne pregovore o Siriji koji su se nedavno na terenu sučelili s narušavanjem primirja i s blokadom humanitarne pomoći

Međunarodna skupina za pomoć Siriji (ISSG) koju predvode Sjedinjene Države i Rusija sastaje se u austrijskoj prijestolnici, a Washington će zatražiti da se pregovara o trima zadaćama radi zaustavljanja tog razornog rata: 'učvršćenju primirja, jamstvu za dopremu humanitarne pomoći diljem zemlje i ubrzavanju političke tranzicije', navodi američka diplomacija.

Pregovori su zapeli zbog ovog zadnjeg. U pregovaračkim dokumentima i u UN-ovoj rezoluciji predviđa se uspostava sirijskog tijela za političku tranziciju do 1. kolovoza, ali mnogi promatrači smatraju da taj rok nije realan.

Od početka pobune protiv režima Bašara al Asada u ožujku 2011. poginulo je više od 270.000 ljudi, a milijuni su raseljeni što je uzrokovalo tešku humanitarnu krizu u regiji i u Europi.

Od početka godine u Ženevi su se održala tri kruga neizravnih međusirijskih pregovora, ali bez uspjeha. Zadnji krug u travnju je prekinut zbog sukoba u Alepu, na sjeveru zemlje.