BITKA ZA BIJELU KUĆU

Hoće li 'zaštitnica srednje klase' pokvariti planove Clinton?

13.04.2015 u 14:34

Bionic
Reading

Objava kandidature Hillary Clinton samo je ojačala uvjerenja aktivističkih skupina u američkom društvu da bi senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren bila pravi kandidat Demokratske stranke za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država. Iako neki smatraju da je trenutak Elizabeth Warren nepovratno prošao, skupina Ready for Warren još uvijek vjeruje da je kandidatura moguća

'Ready for Warren nastavit će poduzimati korake kako bi uvjerili Warren da se kandidira za predsjednicu', priopćili su neposredno nakon što je Clinton objavila kandidaturu, piše Washington Post. Erica Sagrans, menadžerica skupine koja lobira za kandidaturu Elizabeth Warren, kaže da su zadovoljni što je Clinton preuzela političku platformu Elizabeth Warren, ali smatraju da se u kampanji ipak neće dovoljno debatirati o jednakosti primanja, širenju socijalnog osiguranja i (ne)odgovornosti Wall Streeta ako se Warren osobno ne uključi u kampanju.

U nastupnom obraćanju javnosti, prilikom objave kandidature putem promidžbenog videa, Hillary Clinton je u prvi plan stavila probleme običnih građana, američke srednje klase čije je blagostanje ozbiljno nagriženo nedavnom velikom ekonomskom krizom. Washington Post je odmah primijetio da je Clintonin 'the deck is stacked' (karte su namještene) novi Warrenin 'the system is rigged' (sustav je namješten).

Zbog snažnog pedigrea bivše državne tajnice, senatorice New Yorka i prve dame, Hillary Clinton nema ozbiljne konkurencije u bitci za nominaciju Demokratske stranke za predsjednika SAD-a, na izborima koji će se održati pred kraj iduće godine. Mnogi analitičari smatraju da je takva situacija loša za demokrate i da bi jaka konkurencija na unutarstranačkim izborima za nominaciju samo ojačala položaj njihova kandidata u duelu s republikancem u borbi za nasljednika Baracka Obame.


Upravo u Warren vide pravu osobu za tu misiju. Warren je slavu stekla beskompromisnom kritikom banaka i financijskih mešetara koje smatra odgovornim za veliku financijsku krizu koja je gotovo uništila američku srednju klasu, dok bankare nije gotovo ni dotaknula jer su spašavani državnim novcem. Warren upozorava da je takva politika dovela do situacije da su banke danas još veće nego 2008. kada je njihovo spašavanje pravdano time da su prevelike da se dopusti da propadnu. Naravno, snažno se zalaže se za promjenu takve politike.

U mnogim točkama zastupa suprotne stavove od Clinton pa se tako i protivi Transpacifičkom trgovačkom sporazumu (TPP). Riječ je o sporazum o slobodnoj trgovini s 12 država Azije, među kojima su Japan, Australija, Kanada, Meksiko, Čile, Peru, Malezija i Novi Zeland, ali bez Rusije i Kine, koji SAD već dugo dogovara. Vrijeme istječe i ako se Warren želi kandidirati, istječu posljednji sati jer kandidati moraju zaposliti osoblje, skupiti novac, osmisliti kampanju.

'Nastavit ćemo poticati zaštitnicu srednje klase Elizabeth Warren da uđe u predsjedničku utrku. Posljednjih nekoliko mjeseci postalo je jasno da senatorica Warren ima jedinstvena stajališta koja bi pridonijela živahnim sučeljavanjima, koja bi ukazala na moćne interesne skupine koje su zaposjele kontrolu nad Washingtonom i predložila rješenja kako im uzvratiti i učiniti da naše gospodarstvo i demokracija rade za sve, a ne smo za one na vrhu', ne gubi nadu Anna Galland, izvršna direktorica građanske inicijative MoveOn.org, prenosi CBS.com. Ako se i ne kandidira, pobjeda Elizabeth Warren jest što je uspjela nametnuti teme u predsjedničkoj kampanji o kojima se bez nje sasvim sigurno ne bi raspravljalo.