MAGNET ZA ULAGAČE

Hyundai u Srbiji otvara tvornicu?

16.08.2013 u 14:29

Bionic
Reading

Južnokorejski Hyundai, koji je peti po veličini proizvođač automobila u svijetu, po svemu sudeći, dolazi s namjerom da razgovara o mogućnostima za suradnju sa srpskim gospodarstvom, a prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić nagovijestio je čak mogućnost da Hyundai u Srbiji otvori tvornicu za proizvodnju rezervnih dijelova za automobile

Vučić je još u veljači ove godine nagovijestio da bi ne samo Hyundai, već i KIA (također južnokorejski proizvođač automobila) mogli doći u Srbiju, ako Srbija dobije datum za pregovore s EU-om, jer je to uvijek dobar signal stranim investitorima, podsjeća srpski portal B92

'Japanske, korejske, zapadne kompanije dolaze u zemlju tek kada se dobije datum (za pregovore s EU-om), zato što je to takozvani 'no point back (točka s koje nema povratka)'. To je važno za zapošljavanje ljudi', kazao je tada Vučić.

Suradnja kompanija iz Srbije i Hyundaija već uvelike postoji, jer kompanija Jura iz Južne Koreje, koja u Srbiji ima četiri tvornice, bavi se proizvodnjom elektroinstalacija za južnokorejske automobile KIA i Hyundai i njima isporučuje više od 60 posto ukupne proizvodnje elektroinstalacija.

Jura je u Srbiji investirala do sada više od 60 milijuna eura i zaposlila više od 5.000 radnika i u 2012. je realizirala izvoz vrijedan iznad 120 milijuna eura. Hyundai, za koji Jura iz Srbije proizvodi dijelove, čak je uvećao proizvodnju u Europi, koja i dalje raste, bez obzira na ekonomsku krizu.

Kruševački Trajal je, također, poslovni partner Hyundaiju, jer ima sklopljen zajednički aranžman s bjeloruskom tvrtkom Belšina za isporuku 5.000 guma tvornici Hyundaija u Ruskoj Federaciji i planira godišnju proizvodnju od 120.000 guma korejskom gigantu, koje će se prodavati pod imenom Trajal.