ČEKA SE RUMUNJSKA

I Slovačka podržava kandidaturu Marka Ruttea za šefa NATO-a

18.06.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Slovačka podržava predloženo imenovanje Marka Ruttea za sljedećeg glavnog tajnika NATO-a, rekao je u utorak slovački predsjednik Peter Pellegrini

Slovačka je jedna od posljednjih zemalja u savezu koja je podržala nizozemskog premijera na odlasku.

Slovačka je preferirala „geografski“ bližeg kandidata iz srednje i istočne Europe, poput rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa koji se također kandidirao, ali sada podržava Ruttea, rekao je Pellegrini nakon summita Europske unije u Bruxellesu.

„Nakon završne rasprave s Markom Rutteom i konzultacija sa slovačkom vladom, Slovačka može zamisliti Marka Ruttea kao šefa NATO-a“ i podržat će ga, rekao je Pellegrini uživo na vijestima.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka podržavaju Ruttea da naslijedi Jensa Stoltenberga, koji će u listopadu odstupiti s mjesta čelnika NATO-a.

NATO donosi odluke konsenzusom, tako da svaki kandidat treba potporu sva 32 saveznika. Uz potporu Slovačke i Mađarske, Rutte sada samo čeka potporu Rumunjske.

Slovačka, koja graniči s Ukrajinom, naglasila je potrebu da sljedeći šef NATO-a pomogne u zaštiti slovačkog zračnog prostora, rekao je Pellegrini, nakon što je prethodna slovačka vlada Ukrajini donirala sustav S-300, a saveznici povukli sustav Patriot koji je tamo bio privremeno smješten.

„Tražit ćemo od NATO-a da u jednoj od država članica pronađe protuzračni obrambeni sustav“ koji bi mogao biti postavljen u Slovačkoj dok ta zemlja ne dobije vlastiti sustav, rekao je Pellegrini.

Mađarska je također odustala od protivljenja Rutteu, izvijestili su nizozemski mediji u utorak. Turska je u travnju rekla svojim saveznicima da će podržati Ruttea.

Rumunjski predsjednik Iohannis rekao je u ožujku da se kandidira za čelno mjesto u NATO-u, tvrdeći da je istočnoeuropskim državama potrebna bolja zastupljenost u euroatlantskim vodećim ulogama.