PODVODILA MLAĐE SESTRE

Inspekcija otkrila novi šokantan slučaj u Slavonskom Brodu

14.01.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Inspekcija nadležnog Ministarstva istražujući propuste u radu Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu vezano za slučaj zanemarivanja djece, otkrila je još jedan stravičan slučaj

Riječ je o socijalno ugroženoj obitelji s većim brojem djece u kojoj je nakon duljeg perioda zanemarivanja Centar izdvojio najugroženiju djecu, a ostalu ostavio na skrbi tih istih roditelja, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Ispostavilo da najstarija kći, koja je sada punoljetna, za novac podvodi svoje dvije maloljetne sestrice, obje mlađe od 15 godina. Na oba su slučaja djelatnici Ministarstva upozoreni anonimnim e-mail porukama - na slučaj podvođenja sredinom prosinca, a na smrt tromjesečne bebe na samu Staru godinu.


Ova dva teška propusta samo potvrđuju brojne glasine da je riječ o jednom o najgorih centara za socijalnu skrb u zemlji i pitanje je ima li još ovakvih slučajeva. Zbog svega ovog Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, jučer je i službeno izvijestila javnost da će protiv svih odgovornih biti podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

Odgovarajuće kaznene prijave podnijet će se protiv roditelja u obje obitelji, a Opačić naglašava da je odgovornost ipak individualna.

'Nisu krivi svi djelatnici Centra, nego konkretni ljudi koji će svoje ime i prezime dobiti nakon podnošenja kaznene prijave i postupanja DORH-a. Oni koji su se neodgovorno ponašali prema životima djece dobit će izvanredne otkaze u službi socijalne skrbi jer građani nisu dužni financirati neradnike', rekla je ministrica i napomenula da odgovornom drži i bivšu ravnateljicu Centra Sanju Turčinović, koja je na toj dužnosti bila od 2010. godine pa sve do listopada 2012., kada ju je naslijedila nova ravnateljica Slavica Nikšić.