daljnja eskalacija

Zračni napadi su bili uvod: Izrael se priprema za kopnenu invaziju na Libanon

25.09.2024 u 18:35

Bionic
Reading

Izraelske snage intenzivno provode zračne napade na Libanon kao pripremu za moguću kopnenu invaziju, priopćio je načelnik izraelske vojske Herzi Halevi. Napadi dolaze usred rastućih napetosti na sjevernoj granici Izraela, gdje je Hezbollah, militantna skupina iz Libanona, proširio svoje raketne napade.

'U zraku su naši zrakoplovi cijeli dan, napadamo kako bismo pripremili teren za vaš mogući ulazak i nastavili smanjivati vojnu moć Hezbollaha,' izjavio je Halevi obraćajući se izraelskim vojnicima.

Prema njegovim riječima, Hezbollah je proširio svoje napade, što će izazvati 'vrlo snažan odgovor' izraelskih snaga u nadolazećim satima, piše BBC. 'Pripremite se, danas nastavljamo bez pauze. Nastavljamo s udarima i pogodit ćemo ih na svim lokacijama,' dodao je Halevi, ističući kako je krajnji cilj siguran povratak stanovnika sjevera Izraela, koji su zbog sukoba morali napustiti svoje domove.

Izraelska vojska istovremeno se priprema za kopnenu operaciju, koja bi uključivala ulazak u libanonska sela koja su, prema vojnim izvješćima, Hezbollah utvrdio i pretvorio u vojne baze.

'Ući ćete u ta područja sa silom, susresti se s operativcima Hezbollaha koji će vidjeti što znači suočiti se s profesionalnim, visoko vještim i borbeno iskusnim snagama. Dolazite puno jači i daleko iskusniji od njih', poručio je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael zadaje udarce Hezbollahu koje nikada nije mogao ni zamisliti, obećavši da neće stati dok se stanovnici sjevernog Izraela ne vrate kući. S druge strane Joe Biden, američki predsjednik, rekao je u intervjuu za ABC da je sveobuhvatni rat moguć na Bliskom istoku, ali da postoji i mogućnost rješenja.

Libanonski ministar zdravlja Firass Abiad rekao je da je najmanje 51 osoba ubijena u današnjim izraelskim napadima na Libanon, prenosi Reuters.

Sve skupa se događa nakon tjedana eskalacije napetosti na izraelsko-libanonskoj granici, gdje su bili učestali raketni napadi i sukobi između izraelske vojske i Hezbollaha. Prema međunarodnim izvorima, situacija prijeti daljnjom destabilizacijom regije, a međunarodna zajednica poziva obje strane na suzdržanost. Međutim, sudeći po posljednjim izjavama izraelskih vojnih čelnika, neizvjesno je hoće li diplomatski napori uspjeti spriječiti širenje sukoba.