velika reportaža

'Ja sam u raju': Britanac posjetio hrvatski otok koji je 120 godina bio zatvoren za turiste

07.06.2024 u 15:36

Bionic
Reading

'Hrvatski otok netaknut turizmom ponovno je otvoren nakon 120 godina. Jeleni lopatari i potkovnjaci su među divljim životinjama na davno pustom Malom Brijunu dok se na susjednom Velikom Brijunu mogu vidjeti slonovi i zebre', piše Tristan Rutherford, a Mali Brijun posjetio je kao gost Hrvatske turističke zajednice

Tristan Rutherford je nagrađivani suradnik The Timesa, Boat Internationala i National Geographica. On je putopisac koji se specijalizirao za izvještavanje o Francuskoj, Tajlandu i Hrvatskoj, stoji na njegovoj web stranici.

čuvali su ga

Mali Brijun otvoren za posjetitelje nakon 120 godina

Zbog nekoliko ograničenja Mali Brijun je sve do kraja 2023. bio zatvoren za posjetitelje. Prvenstveno,  osjetljiviji je na ljudske aktivnosti pa je imao i strože mjere zaštite radi očuvanja prirodne i kulturne baštine. Također, tu su infrastrukturna ograničenja, ali i sigurnosni razlozi. Naime na Malom Brijunu nalazi se tvrđava Minor, povijesni objekt kojem je potrebna restauracija. Mali Brijun je bio zatvoren za javnost sve dok nisu osigurani uvjeti za sigurno i održivo turističko posjećivanje, što se postiglo tek 2023. godine.

Rutherfordovu priču o Malom Brijunu prenosimo u cijelosti s portala inews.co.uk.

'Hrvatski otok netaknut turizmom ponovno je otvoren nakon 120 godina. Jeleni lopatari i potkovnjaci su među divljim životinjama na davno napuštenom Malom Brijunu dok se na susjednom Velikom Brijunu mogu vidjeti slonovi i zebre.

Ja sam Adam u jadranskom raju. Na Malom Brijunu pauci mi gmižu po bilježnici. Gekoni njuše moj sendvič. Kriket paunova koji trube u Izgubljenom svijetu odjekuje uz urlike. Na hrvatskom otoku od 100 hektara, na kojem nikad nije bilo turizma, ja sam rijetka vrsta.

Postaje još čudnije. Čini se da se otočni jeleni ne boje ljudi. Upravo su preplivali Jadransko more i došli na ručak na Mali Brijun sa susjednog otoka Veliki Brijun. Možda još više iznenađuje to da moja privatna otočna fantazija košta samo 22 eura, koliko stoji karta za novi trajekt s hrvatskog kopna, uključujući obaveznu vođenu turu.

Mali i Veliki Brijun bili su 120 godina zatvoreni za javnost sve do rujna prošle godine. Prije toga Mali Brijun bio je nedostižan komadić zemlje s malo ptica na njegovim obalama.

Složena povijest

Njegova je povijest složena. Godine 1900. pretvoren je u vojni garnizon, sve do Prvog svjetskog rata. Zatim, kada je vlasništvo nad Istrom prešlo na Italiju nakon raspada Austro-Ugarske 1918., bio je talijanski garnizon.

Kad je Istra postala dijelom Jugoslavije, otoci su bili zabranjeni kao predsjedničko utočište. Ostali su nedostupni i nakon 1983. godine, kada su postali nacionalni park. Nakon jugoslavenskih ratova, otočje Mali Brijun konačno je pripalo Hrvatskoj, ali je bilo jedva dostupno javnosti.

Ali sada je Mali Brijun prvi put u potpunosti otvoren za posjetitelje. Ima više novosti, kao što je nova staza za ronjenje koja poziva da vidite ugore i rijetke koralje. I jednostavan novi hostel, preuređen iz austrougarskih vojnih baraka u kojem sam upravo proveo siestu - vjerojatno sam prvi britanski turist koji je spavao na otoku od početka vremena.

Malim Brijunom krećem se preko nove aplikacije koju posjetitelji mogu koristiti za samostalno istraživanje. Otok ima oblik smaragdne vijuge koja zatvara pet azurnih zaljeva. Slijedim stazu uz more, gdje se žutonogi galeb gega sa svog gnijezda i otkriva tri pjegava jaja.

Cvjetni miris je intenzivniji od Heathrowovog parfemskog pulta. Pješačim pokraj mirte, krkavine, smreke i jagoda, što cvjetaju iznad mora. Na Malom Brijunu mogli biste skuhati opaki džin.

Aplikacija ističe povijesne znamenitosti Malog Brijuna. Ipak, vojne utvrde na otoku duge 175 metara - tri puta duže od Bijele kuće - i dalje su velik šok. Na ovom usamljenom eliziju 1900. godine izgrađena je najveća utvrda na Jadranu. Dvadeset topova koje je izgradio Krupp u Njemačkoj postavljeni su da čuvaju Austro-Ugarsko Carstvo od Osmanlija, Britanaca i Francuza.

Rezultat? Posjetitelji su bili verboten dok je 500 austrougarskih vojnika, dopremljenih sa svih strana Carstva – Praga, Lavova, Sarajeva – bilo stacionirano u ovoj otočnoj idili. Dok su druge trupe trunule u rovovima, ovaj je garnizon tijekom Prvog svjetskog rata lovio tune i jastoge.

Danas majka priroda uzvraća udarac. Potkovnjaci su se infiltrirali u mračne spavaonice tvrđave. Arborealni prsti vandalizirali su okvire prozora. Divovska stabla smokava zasjenjuju Kruppove topove. Voće je prošle jeseni zasulo dvorište - ovdje nije bilo nikoga tko bi uživao u berbi.

Zapadni rub Malog Brijuna je za ptice. Čujem kvak čavke, pjev zebe, brbljanje crne kape i zvižduk češljugara. Nema ništa dalje, osim otvorenog Jadrana, u kojem su glavate želve i dobri dupini redoviti. Plivajte dalje i sljedeća stanica je Venecija.

Kajačke ture između otoka

Moje poglavlje o Robinsonu Crusoeu se zatvara. Budući da je novi hostel na Malom Brijunu rezerviran za veće grupe koje noću mogu uživati ​​u nacionalnom parku potpuno same, vozim se novim trajektom za Veliki Brijun. Ovo ljeto posjetitelji mogu veslati između otoka na novoj kajačkoj turi. Putem možete proći pored jelena koji migriraju.

Otoci blizanci Mali Brijun i Veliki Brijun izgledaju razdvojeni pri rođenju. Dok je Mali Brijun bio simbol austrijskog čelika, njegov veliki brat postao je party otok za članove bečke belle epoque – zamislite One&Only resort za habsburške aristokrate. Veliki Brijun je 1910-ih bio domaćin današnjeg prvog igrališta za golf u Hrvatskoj i prvog grijanog bazena koji je toplu slanu vodu propuštao preko zamršenih mozaika.

Spavao sam u impozantnom hotelu Neptun. Nakon što je Veliki Brijun 1945. godine postao dijelom Jugoslavije, imanje je dočekalo 90 svjetskih vođa koji su bili gosti predsjedničkog moćnika Josipa Broza Tita. Globalizirani kapitalistički raj postao je ekskluzivni socijalistički bijeg. Smeđe predvorje hotela Neptun, mramorni stupovi i telefonski ormarići su SMERSH-šik.

Sljedećeg jutra pregledavam otočni fotomuzej.

Ho Ši Min stiže na otok gliserom Riva u jednoj snimci. Car Haile Selassie pozdravlja u drugoj snimci. Na trećoj fotografiji je kraljica Elizabeta II, razigrano razgovara s predsjednikom Titom. No dok je Veliki Brijun blještao poput diplomatskog švedskog stola, Mali Brijun je spavao.

Tada je 80-ih godina Brijunsko otočje zamrznuto u vremenu kao pomorski i kopneni nacionalni park. Pedaliram oko najluđe ostavštine predsjednika Tita. Svaki svjetski čelnik darovao je predsjedniku divlju životinju za njegov raj na otoku, pretvarajući Veliki Brijun u tropski zvjerinjak.

Jašem pokraj Lanke, slonice koju je darovala Indira Gandhi. I krda zebri, čiji su preci bili poklon Ahmeda Sékou Touréa, predsjednika Gvineje. Nismo mogli biti dalje od slavnih hrvatskih otoka Korčule i Hvara.

Brijuni nude najbolje od Hrvatske

Ima vremena za posljednje kupanje u uvali Verige. Uronio sam u još jednu novu stazu za ronjenje (38 eura po osobi za vođeno ronjenje, uključujući kartu za brod s kopna) duž 500 metara duge podvodne rute. Zaustavljam se kod morskih spužvi, golemih školjki i dijela rimske luke. Carstva su se borila oko ovih bjegova s otoka.

Moj trajekt za povratak na kopno pruža pogled na Veliki i Mali Brijun. Dva otoka, nekoć podijeljena, ovog ljeta nude najbolje od Hrvatske: povijest, prirodu, tišinu i more – sve u jednom danu', zaključio je Rutherford.