parlament ide u obnovu

Jandroković obišao 'novi' Sabor, ovako izgleda prostor u kojem će zasjedati od jeseni

16.07.2024 u 12:55

Bionic
Reading

S više od 20 tisuća kvadrata na sedam tisuća kvadrata - tako će izgledati selidba Hrvatskog sabora koji uskoro odlazi u obnovu, a plenarne sjednice sele se u prostore Hrvatskog vojnog učilišta na Črnomercu. Priliku da obiđe nove prostore danas je imao predsjednik Sabora, ali i novinari, koji će od jeseni ondje pratiti sjednice

Nakon što su u petak zaključili proljetno zasjedanje Sabora, saborski zastupnici su se oprostili i od stare zgrade Sabora koja ide u obnovu. Radovi na toj povijesnoj zgradi trebali bi trajati tri godine i biti vrijedni 71 milijun eura.

'Trudimo se iskoristiti kvadrate na najbolji mogući način. Imamo dobru dvoranu za plenarne sjednice, imamo pet dvorana za sastanke odbora, klubovi zastupnika imaju svoje prostore. U ovoj zgradi bit će prostori za predsjednika i potpredsjednike Sabora', kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković te je danas uz pratnju glavnog tajnika Davora Orlovića, službenika iz svog kabineta, s djelatnicima MORH-a i saborskim izvjestiteljima, odnosno novinarima, obišao prostore u kojima će od jeseni zasjedati Sabor.

Radi se o kongresnom centru koji se nalazi u sklopu Hrvatskog vojnog učilišta u vojarni 'Ban Josip Jelačić' na zagrebačkom Črnomercu. Iako je dobar dio radova već odrađen, dvorane se još uvijek uređuju, pa i velika kongresna dvorana, u kojoj će se nalaziti buduća sabornica. Imat će 160 mjesta, a treba je ipak prilagoditi za potrebe zastupnika, odnosno uvesti sustav za glasanje te mikrofone i ozvučenje. Prilagoditi se moraju i susjedne prostorije u kojima će se održavati sjednice odbora, a u glavnoj zgradi prostore će imati i najveći klubovi zastupnika. Svi drugi imat će prostorije u susjednoj zgradi, a tik do ulaza u glavnu zgradu svoje prostore imat će i novinari.

Glavna zgrada imat će i saborski kafić, a službenici i zastupnici hranit će se u sklopu postojeće kantine HVU-a.

'Imamo dvije zgrade. I sada smo imali, a to možda svi ne znaju, situaciju da dio zastupnika nije bio smješten u zgradi Sabora, nego u Demetrovoj ulici. Situacija je, s obzirom na tri puta manju kvadraturu, dovoljno dobra da svi zastupnici mogu raditi svoj posao. Imamo na gornjem katu i prostor u kojem će biti kao neki kafić i dio zastupnika sigurno će tamo provoditi vrijeme. S obzirom na situaciju koju smo imali nakon što smo raspisali javni poziv i kada smo vidjeli da u Zagrebu gotovo ne postoji prostor koji bi mogao kvalitetno zamijeniti Hrvatski sabor, a ponude koje smo dobili bile su vrlo skupe, ovaj prostor je najbolji i najfunkcionalniji', kazao je Jandroković.

Selidba Sabora trajat će gotovo cijelo ljeto jer treba preseliti sav namještaj te stvari zastupnika i službi. Što se pak tiče umjetnina koje su krasile hodnike stare saborske zgrade, dio će biti premješten u novu zgradu, a dio će biti vraćen galerijama. Što se tiče knjiga, s obzirom na to da je u sklopu Sabora djelovala i knjižnica, dio njih će također biti premješten u novu zgradu, a drugi dio biti arhiviran u zgradi Vjesnika dok se Sabor ne obnovi.

Mnogi bi možda, posebice stanari Gornjeg grada, voljeli vidjeti da se Sabor i Vlada trajno presele s Markova trga te su takve ideje postojale i ranije. No čini se da to sada nije u planu.

'Nakon svega što se događalo, očito je da mora postojati određena sigurnosna zaštita za zgrade Sabora, Vlade i Ustavnog suda. U ovom trenutku nema razgovora o tome da se taj prostor trajno preseli s Gornjeg grada. Moramo voditi računa i o tradiciji, tamo je centar političkog života Hrvatske i moje je osobno mišljenje da to tako treba ostati. U ovom trenutku to nije opcija', poručio je Jandroković.

  • +29
Jandroković u obilasku novog Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hoće li promjena mjesta zasjedanja možda potaknuti i promjenu u retorici i raspravama u sabornici? 'Mislite da će stambeni prostor utjecati na kvalitetu bračnog života nekog para koji se loše slaže? Mislim da neće. Ovaj prostor je dobar za rad, ali kako će se zastupnici ponašati u njemu, to je do njih', kazao je predsjednik Sabora.

Jednako tako Jandroković ne vjeruje ni u to da će vojno okruženje i vojna stega utjecati na rad zastupnika, pa da i oni postanu malo revniji u dolasku i sudjelovanju na sjednicama. 'Prostor može malo motivirati, ali oni zastupnici koji su bili aktivni u starom prostoru vjerojatno će takvi biti i ovdje. Oni koji su manje aktivni takvi će biti i ovdje', kazao je Jandroković.

Radno vrijeme Sabora bit će od 9.30 do 19.30, no kada budu neke važnije rasprave, Sabor će dulje raditi, pojasnio je predsjednik Sabora.