oglasio se pentagon

Je li Iran upravo zaprijetio SAD-u? 'Isporučuju rekordnu količinu ovog oružja Izraelu'

13.10.2024 u 20:19

Bionic
Reading

Iran je danas upozorio Sjedinjene Američke Države da drže svoje vojne snage podalje od Izraela. Ovi komentari objavljeni su na društvenoj platformi X, povezanoj s ministrom vanjskih poslova Abbasom Araghchijem, koji je sudjelovao u postizanju nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila 2015. godine

Araghchi se osvrnuo na mogućnost da bi SAD mogao poslati jedan od svojih terminalnih obrambenih sustava velikih visina u Izrael. Svako premještanje sustava, poznatog po akronimu THAAD, u Izrael uključivalo bi raspoređivanje vojnika koji bi upravljali tim složenim sustavom, piše Independent.

Iran je također upozorio Izrael da ne koristi irački zračni prostor u slučaju napada na Teheran. Općenito se vjeruje da Izrael priprema vojni odgovor na napad Irana 1. listopada, kada je ispaljeno otprilike 180 projektila na Izrael.

Izraelska i iranska vojska Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Izrael eskalira svoju kampanju protiv Hezbollaha valovima teških zračnih napada diljem Libanona, uz kopnenu invaziju na granici, nakon godinu dana razmjene vatre. Trenutno je u sukobu s Hamasom u Gazi i Hezbollahom u Libanonu, saveznikom Hamasa.

'Opasni izazovi'

Izraelska ofenziva u Gazi do sada je usmrtila više od 42.000 Palestinaca, prema lokalnim zdravstvenim vlastima, koje ne iznose broj poginulih boraca, ali navode da žene i djeca čine više od polovice žrtava. Rat je razorio velike dijelove Gaze i raselio oko 90% od 2,3 milijuna stanovnika, često više puta.

Prošlo je godinu dana otkako su militanti predvođeni Hamasom probili izraelsku sigurnosnu ogradu i upali u vojne baze i poljoprivredna naselja, usmrtivši oko 1200 ljudi, uglavnom civila te oteli još oko 250 osoba. Militanti u Gazi još uvijek drže oko 100 zarobljenika, od kojih se za trećinu vjeruje da su mrtvi.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi izjavio je u nedjelju da se Bliski istok suočava s "opasnim izazovima" dok Teheran očekuje izraelski napad.

"Iran ne želi rat, ali smo spremni za njega", rekao je Araghchi na konferenciji za novinare u Bagdadu, nakon sastanka sa svojim iračkim kolegom.

Irački ministar vanjskih poslova Fouad Hussein također je istaknuo da Izraelu nije dopušteno koristiti irački zračni prostor u slučaju bilo kakvog napada na Iran.

"Izbijanje regionalnog rata izazvalo bi ne samo globalnu krizu, već bi stvorilo i plodno tlo za ponovno pojavljivanje ekstremističkih skupina poput Islamske države", rekao je Hussein. "Pokušavamo sukob držati podalje od naše regije i Iraka."

Iranski ministar vanjskih poslova SAD-u: Ne šaljite vojnike u Izrael

Iranski ministar vanjskih poslova neizravno je zaprijetio američkim snagama koje bi mogle djelovati u Izraelu. Araghchi osvrnuo na mogućnost da Sjedinjene Države pošalju jedan od svojih terminalnih obrambenih sustava velikih visina (THAAD) u Izrael. Svako premještanje takvog sustava u Izrael zahtijevalo bi raspoređivanje vojnika koji bi upravljali tim sustavom.

„SAD isporučuje Izraelu rekordnu količinu oružja“,objavio je. "Sada također dovodi u opasnost živote svojih vojnika raspoređujući ih da upravljaju američkim raketnim sustavima u Izraelu.

"Iako smo posljednjih dana uložili ogromne napore da spriječimo sveopći rat u našoj regiji, jasno poručujem da nemamo crvene linije kada je riječ o obrani naših ljudi i interesa", rekao je Araghchi.

Izrael planira napad na Iran?

Općenito se vjeruje da Izrael planira napad na Iran zbog baražnog napada raketama na Izrael početkom ovog mjeseca, što je bio drugi izravni napad Irana na Izrael u sklopu tekućeg rata između Izraela i Hamasa, koji se proširio na Libanon i uključio druge militantne skupine koje podržava Iran.

Inače, THAAD je obrambeni sustav koji presreće i uništava dolazeće balističke rakete, poput onih koje je Iran ispalio u svom posljednjem napadu.

Pentagon: Šaljemo THAAD i vojne postrojbe u Izrael

Prema Pentagonu, napredni sustav proturaketne obrane naglašava čvrstu predanost Sjedinjenih Američkih Država obrani Izraela i zaštiti Amerikanaca u Izraelu od eventualnih budućih iranskih napada balističkim projektilima, piše Euronews.

Pentagon je priopćio kako će poslati terminalni sustav za obranu visokih područja (THAAD) i vojne postrojbe u Izrael, unatoč tome što je Iran u nedjelju upozorio Washington da drži američke vojne snage podalje od Izraela.

General bojnik Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona, izjavio je da je ministar obrane Lloyd Austin odobrio raspoređivanje sustava THAAD prema uputama predsjednika Joea Bidena.

Sustav će pomoći u jačanju izraelske protuzračne obrane nakon iranskih raketnih napada na Izrael u travnju i listopadu, stoji u priopćenju.

"Ova akcija naglašava čvrstu predanost Sjedinjenih Američkih Država obrani Izraela i zaštiti Amerikanaca u Izraelu od eventualnih budućih iranskih napada balističkim projektilima," rekao je Ryder.

Iranska vlada primijetila je ovaj razvoj događaja, a ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi je u objavi na društvenoj mreži X upozorio kako Teheran nema "crvenih linija" u obrani svog naroda i interesa.