Modificirani recept Jamiea Olivera, posvećen svim prijateljima koji sretno žive u toplijim krajevima. Svima nama, koji smo ušli u zimski solsticij preostaje da se počastimo jednim lagano egzotičnim bakalarom, budni sanjamo (o tim, toplijim krajevima) i dočekamo bijeli Božić
Pečeni, svježi bakalar s kozicama, avokadom, vrhnjem i krupnom soli je nešto što bih spremila svojim prijateljima, Sonji i Luki, u Kuala Lumpuru, da sam sada tamo ... ili Ani i Tomasu, u njihovoj kuhinji u Aucklandu ... i bilo bi nam toplo i lijepo i fino i pili bismo bijelo, hladno vino ;).
Sve potrebne namirnice za ovo božićno,a egzotično jelo
Gouda sir umjesto Chedara i Thank Banks We're not Poor; pa mogu svako malo skoknut do Malezije i Novog Zelanda
Dobar primjerak avokada, kupljen u jednom od većih supermarketa ni pretvrd' ni premekan - aman taman za ovaj recept
Elem, budući je naša ljubav transkontinentalna i internetska veza jaka - eto im receptić kojega sami mogu spraviti i misliti na sve drage prijatelje koji se smrzavaju u domovini ;).
Ostalima, koji su se zasitili klasične, tradicionalne badnjakskobožićne ponude i vole jesti lakšu hranu, ovaj će recept biti itekako zanimljiv i ukusan.
za 2, 3, 4 osobe
500 g svježeg, filetiranog bakalara
150 g očišćenih kozica
1 avokado
1 limeta
150 g Gouda sira
140 ml punomasnog vrhnja
svježi bosiljak
papar
krupna sol
maslinovo ulje
Pećnicu zagrijte na 220 C.
Protvan obložite papirom za pečenje i na njega smjestite filete bakalara, koje ste prethodno posolili i natrljali sokom limete i maslinovim uljem.
Prekrijte filete, prethodno oguljenim i narezanim, avokadom, bosiljkom i kozicama
Sve zalijte vrhnjem i naribanim sirom
Stavite u pećnicu i pecite pri vrhu 20 minuta dok ne pozlatnožuti i počne ključati.
Začinite po ukusu; paprom, soli, sirom, bosiljkom
Poslužite uz dobro ohlađeno, bijelo vino ... mmm it's Fresh it's so Fresh!