Celer su nekada smatrali isključivo začinskom biljkom, no danas se sve više upotrebljava kao hrana ili, još više, kao ljekovita hrana. Bogat je vitaminima i mineralima i povoljno djeluje na cijeli organizam, pogotovo pri preopterećenosti i umoru
SASTOJCI:
1 glavica luka srebrenca
panceta u fetama (60 g)
1 žlica maslinovog ulja
700 g korijena celera, narezanog na kockice
750 ml vode
500 ml pilećeg temeljca
1 jabuka granny smith
1 rebro lisnatog celera, narezanog na ploške
unutrašnji svijetli listovi lisnatog celera
1 žličica soli
1/4 žličice crnog papra
125 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA:
Luk nasjeckajte. Pržite pancetu na laganoj vatri dok nije hrskava. Ostavite da se ocijedi na kuhinjskom papiru.
Sačuvajte nekoliko žličica masnoće od pancete, dodajte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte celer i pirjajte još par minuta. Ulijte vodu i temeljac, pustite da zavre i kuhajte dok celer ne omekša, oko 30 minuta.
Dok se juha kuha, tanko narežite jabuku na ploške, a zatim na tanke prutiće. Pomiješajte s lisnatim celerom i lišćem.
Pasirajte juhu, začinite po ukusu i dodajte vrhnje. Ulijte u zdjelice i na vrh stavite jabuke s celerom i pospite razmrvljenom pancetom.