balističko naoružanje

Južna Koreja poziva na 'brzi nastavak' razgovora Sjeverne Koreje i SAD-a

21.09.2021 u 22:37

Bionic
Reading

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je u utorak u UN-u na "brzi nastavak" razgovora između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država o programima nuklearnog i balističkog naoružanja Pjongjanga koji su prekinuti od 2019.

Poziv južnokorejskog predsjednika prvog dana Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, događa se tjedan dana nakon sjevernokorejskog lansiranja balističkih raketa na koje je Južna Koreja odmah odgovorila.

"Pozivam na brzi nastavak dijaloga između dviju Koreja i između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje", izjavio je Moon Jae-in u govoru tijekom godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a.

On je rekao da se nada da će se korejski poluotok "uvjeriti u snagu dijaloga i doživjeti suradnju koja bi mogla izgraditi mir" u regiji .

Nakon sjevernokorejskog lansiranja dviju balističkih raketa 15. rujna prema moru, uslijedilo je lansiranje balističke rakete s podmornice Južne Koreje koja je postala sedma sila na svijetu s tom vrhunskom tehnologijom.

Washington, saveznik Seula, tada je "osudio" sjevernokorejska lansiranja, ali ne i južnokorejska, pa je Pjongjang optužio Sjedinjene Država za "dvostruka mjerila".

Na snazi je više međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog njezinog programa nuklearnog naoružanja i balističkih raketa. Nuklearni pregovori s Washingtonom su prekinuti nakon neuspjeha samita u Hanoju u veljači 2019. između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.