ISISAVANJE NOVCA

Kako se lažiraju radijske emisije

21.02.2013 u 19:04

Bionic
Reading

Ivana Lekšić, novinarka, urednica i radijska voditeljica koja je radila na tri radijske postaje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji otkrila je kako je godinama zbog straha da ne ostane bez posla bila prisiljena lažirati radijske emisije na temelju kojih bi vlasnici radija opravdavali novac od Vijeća za elektroničke medije

'Kao osoba koja godinama radi na radijskim postajama Bjelovarsko-bilogorske županije i Međimurske županije, osjećam potrebu reagirati i prokomentirati medije u Hrvatskoj (bar one na kojima sam radila) i dati Vam na znanje da što god promijenili i odlučili u novom Zakonu o elektroničkim medijima, ništa od svega toga ne znači ukoliko netko ne počne pratiti rad tih istih medija. Kako sam zbog straha da ne ostanem bez posla, a samim tim i sredstava za život, godinama bila prisiljavana na lažiranje radijskih emisija za sredstva Fonda za pluralizam, rasprava o tome tko treba dobiti pravo na javljanje za ta ista sredstva (portali, neprofitni mediji, komercijalni... itd.) je više nego smiješna', poručila je u poruci koja je objavljena na stranicama Ministarstva kulture.

Prije toga Ivana Lekšić dobila je otkaz na jednoj radijskoj postaji nakon što je njezinu vlasniku kazala kako više ne namjerava sudjelovati u opisanoj raboti. Riječ je, podsjetimo, o državnom fondu iz kojeg Vijeće za elektroničke medije godišnje raspodjeljuje najmanje 30 milijuna kuna radijskim i televizijskim postajama, a ubuduće bi se taj novac trebao dijeliti i neprofitnim portalima te proizvođačima neprofitnog audiovizualnog ili radijskog programa. Sredstvima Fonda potiče se proizvodnja i objavljivanje programa na lokalnoj i regionalnoj razini koji je od javnog interesa, a osobito su važni za ostvarivanje prava građana na javno informiranje, nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te, između ostalog, za razvoj.

Opaisala je i kako su se brojne emisije lažirale. 'Emisije za koje bi postaja početkom godine dobivala novac snimale su se na kraju godine, i potom bi se na CD-u slale Vijeću kao potvrda da je novac doista namjenski iskorišten. Većina emisija snimljena je tijekom jednog tjedna u studiju; novinari bi sjeli u studio i izmišljali sadržaj i koncept primjeren nazivima i opisu emisija koji su poslani Vijeću početkom te godine, uz popratne jinglove koji su snimljeni samo za ovu priliku. Niti jedna od tih snimljenih emisija, dakako, nikada nije emitirana u eteru, već su samo služile kao fiktivno pokriće za dobiveni novac u minuloj godini', pojašnjava Lekšić za Halter

Kaže kako je ta radijska postaja u 2011. i 2012. godine od Fonda dobila nekoliko stotina tisuća kuna. 'U opasci koju sam ostavila na stranici Ministarstva napisala sam da je lažirano najmanje 70 posto sadržaja. No, ako bismo išli po pojedinim godinama, broju emisija, onda taj postotak raste na sigurno 90 i nešto posto, s obzirom na količinu materijala koji je naknadno nasnimljen za potrebe pravdanja novaca dobivenih iz Fonda. Svi zaposlenici ili većina njih su znali za praksu, a poslodavac, odnosno nakladnik radijske frekvencije, je smišljao i provodio takvu politiku, poticajući svoje podređenike na lažiranje emisija, kao da je to nešto najnormalnije', zaključuje.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.